'Syrische president Assad is legitimiteit kwijt' (Hillary Clinton)

12/07/11 om 08:12 - Bijgewerkt om 08:12

Aanhangers van president Assad vielen maandag de ambassades van de Verenigde Staten en Frankrijk aan. Voor de Verenigde Staten heeft de Syrische president nu elke vorm van legitimiteit verloren.

'Syrische president Assad is legitimiteit kwijt' (Hillary Clinton)

© Reuters

De aanvallen op beide ambassades gisteren, gebeurden in de nasleep van de bezoeken van de Franse en Amerikaanse ambassadeurs - Chevallier en Ford - aan de belegerde stad Hama vorige week. Met hun bezoek wilden ze de betogers daar steunen. Aanhangers van Assad pikten die openlijke steunbetuigingen duidelijk niet.

Clinton

Naast de ambassades zelf werd ook de residentie van de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford aangevallen. Bij de aanval op de Franse ambassade raakten drie personeelsleden gewond. Hillary Clinton reageerde scherp op de gebeurtenissen. De minister van Buitenlandse Zaken eist dat Syrië zijn internationale verantwoordelijkheden inlost en de diplomaten die in het land verblijven de nodige bescherming biedt. Nog volgens Clinton is de Syrische president niet onmisbaar. "De Verenigde Staten willen het Syrische volk enkel de mogelijkheid geven om democratisch te groeien", luidt het nog. (INM)

Onze partners