“Syrische kinderen gefolterd en misbruikt als menselijk schild”

© Reuters

Syrische kinderen worden ingezet aan het front, gefolterd en gebruikt als menselijk schild. Een nieuw rapport van de Verenigde Naties beroert de gemoederen.

Syrische regeringstroepen hebben kinderen misbruikt als menselijk schild. Dat berichtte de Britse openbare omroep BBC onlangs op basis van bronnen bij de Verenigde Naties. Het team van de VN is met “gruwelijke” beschrijvingen van gefolterde en vermoorde kinderen uit Syrië teruggekeerd. Het oppositieleger, het Vrije Syrische Leger (FSA), gaat echter ook niet vrijuit. Het zou kinderen inzetten aan het front, voor bevoorrading en medische hulp. Dat staat te lezen in een recent VN-rapport.

Menselijk schild Volgens Radhika Coomaraswamy, speciaal gezant voor kinderen in gewapende conflicten, zouden kinderen verteld hebben dat ze op tanks moesten zitten, zodat die niet onder vuur werden genomen door opstandelingen. De speciale gezant heeft naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt dat kinderen niet ontzien werden en zelfs als doelwit dienden.

“Tientallen kinderen tussen 8 en 13 jaar werden door regeringstroepen meegenomen uit hun huis”, staat in het rapport te lezen. “Ze werden daarna gebruikt als menselijk schild voor busjes waarmee militair personeel een aangevallen dorp binnengereden werd.” Dit gebeurde in maart dit jaar, tijdens een aanval op Ayn l’Arouz.

Milities en regeringssoldaten gebruiken ook regelmatig scholen om onder andere een basis op te bouwen. “Verschillende getuigen meldden dat soldaten van de inlichtingendienst en de shabiha-militie (aanhangers van Syrisch president Assad, nvdr.) geschut installeerden op de daken van scholen, terwijl de leerlingen aanwezig waren”, zegt het rapport. Verschillende leerlingen kwamen om toen er gevechten plaatsvonden op de speelplaats.

Foltering en misbruik “Tientallen ooggetuigen bevestigen dat jonge kinderen gefolterd worden terwijl ze in de gevangenis zitten”, schrijft de VN in haar rapport. “Volgens deserteurs van het regeringsleger worden soldaten gedwongen kinderen te folteren.” De milities en regeringstroepen gebruiken vaak scholen als detentie- en foltercentra. De slachtoffers worden geslagen, soms met elektrische kabels, verbrand met sigaretten en krijgen elektrische schokken op de genitaliën. Sommige worden ook verkracht.

De opgesloten kinderen worden ervan verdacht familie te zijn van oppositieleden of leden van het Vrije Syrische Leger. Een vijftienjarig jongetje dat in 2011 gefolterd werd, verklaarde dat er samen met hem minstens 20 andere kinderen in hetzelfde centrum opgesloten zaten. “We pakken zowel kinderen als volwassen, en we vermoorden ze allemaal”, zou een veiligheidsofficier bovendien gezegd hebben aan een dertienjarig jongetje uit Tal Kalakh.

Doelwitten Volgens het Syria Violations Documentation Center, een netwerk van Syrische activisten, zijn er in een jaar tijd minstens 1176 kinderen omgekomen. Bij het bloedbad in Houla, vorige maand, werden nog 49 kinderen geëxecuteerd, vermoedelijk door shabiha-milities. De VN wijst ook in de richting van aanhangers van het regime, op basis van de getuigenis van drie mensen die het bloedbad overleefden.

Deserteurs van het regeringsleger bevestigden aan de VN dat ook burgers en kinderen een doelwit zijn bij aanvallen op dorpen waar FSA-leden – vermoedelijk – wonen. Bij betogingen krijgen regeringssoldaten vaak de opdracht op de menigte te vuren, zelfs wanneer er kinderen en vrouwen bij zijn.

Kinderen aan het front

Ook het Vrije Syrische Leger gaat echter niet vrijuit. Volgens de VN brengt ook het rebellenleger kinderen in gevaar. “Voor de eerste keer kregen we te horen dat kinderen gerekruteerd werden door het Vrije Syrische Leger. Weliswaar voor medisch werk en het leveren van andere hulp, maar nog steeds aan het front”, zegt speciaal gezant Coomaraswamy. Ondanks het beleid van het FSA dat het geen kinderen rekruteert onder de 17 jaar, meldden diverse getuigen dat jongere kinderen in camouflagekledij aan het front wapens ronddragen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch deed ten slotte nog maar eens een oproep aan de VN. “Kinderen zijn het slachtoffer van de gevechten in Syrië. Dit rapport versterkt de nood aan sancties door de VN-Veiligheidsraad om het geweld tegen kinderen te stoppen”, schrijft Jo Becker, directeur Kinderrechten bij de organisatie, op de website. (Belga/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content