Syriërs sturen 'liefdesboodschappen' naar Angela Merkel

27/08/15 om 17:04 - Bijgewerkt om 17:08

Duitsland is voorlopig het eerste Europese land dat het verdrag van Dublin - vluchtelingen terugsturen naar het EU-land van aankomst - niet langer toepast voor Syrische vluchtelingen.

Syriërs sturen 'liefdesboodschappen' naar Angela Merkel

Angela Merkel, wir lieben dich © BBC/Facebook

In eigen land mag Angela Merkel dan wel uitgejouwd worden als 'landverraadster' omdat ze 'meer geld over zou hebben voor de vluchtelingen dan voor het Duitse volk zelf',Op sociale media dragen Syriërs de Duitse bondskanselier op handen, schrijft BBC.

Het bezoek van Merkel aan het opvangcentrum voor asielzoekers in Heidenau, in de Oost-Duitse deelstaat Saksen, werd overschaduwd door een groep rechtsextremisten die protesteerden tegen het centrum en asielzoekers. Maar Merkel leek niet onder de indruk. Op een persconferentie bedankte ze de hulpverleners. 'We moeten al het mogelijke doen om duidelijk te maken dat er geen tolerantie is voor mensen die niet openstaan voor asielzoekers', klonk het.

Verdrag van Dublin

Wir lieben Deutschland

Wir lieben Deutschland © BBC/Facebook

Zulke uitspraken kunnen op heel wat lof rekenen binnen de Syrische gemeenschap. Maar nog hartelijker werd er gereageerd op de beslissing van het Duitse Bureau voor Migratie en Vluchtelingen. 'We zullen Syriërs niet langer onderwerpen aan de Dublinverordening.' Dit wil zeggen dat Duitsland Syrische asielzoekers niet langer terugstuurt naar het Europese land langs waar de migrant de Unie binnenkomt (vaak Griekenland of Italië). Deze boodschap bleek in goede aarde te vallen bij Syriërs. Want niet veel later toonden enkelen Syriërs hun appreciatie voor Duitsland en Angela Merkel in het bijzonder online.

Voorlopig is Duitsland het eerste land dat vluchtelingen niet terugstuurt zoals het verdrag van Dublin beveelt. Humanitaire organisaties hekelen al langer het verdrag. 'In theorie lijkt het mooi. Maar in de praktijk is Dublin een heel oneerlijk systeem voor asielzoekers', stelt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 'Landen houden zelden rekening met familiebanden. Bovendien behandelen de EU-staten asielaanvragen niet gelijk.'

Racisme

Asielcentrum Heidenau, Duitsland

Asielcentrum Heidenau, Duitsland © Reuters

Voorts dringt Duitsland er bij Facebook op aan om racistische uitlatingen op het sociale netwerk te censureren. Rechtse en racistische groepen in Duitsland die de media ervan beschuldigen dat ze hun zienswijze negeren, laten hun denigrerende uitlatingen over de vluchtelingen namelijk veelvuldig los op sociale media.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas vroeg daarom de Duitse en Europese leiders van Facebook om een ontmoeting op 14 september over de kwestie. 'Facebookgebruikers klagen dat uw bedrijf, ondanks concrete klachten, niet effectief optreedt om racistische en xenofobe posts en commentaren te voorkomen', aldus de minister in een brief.

Een woordvoerster van Facebook zei dat racisme duidelijk in strijd was met de Facebookregels. 'We doen een beroep op de mensen om ons platform niet te gebruiken voor de verspreiding van haat.'

1 procent van de bevolking

In Duitsland blijft het aantal asielaanvragen stijgen. Het land bereidt zich voor op een herziening naar boven van het aantal aanvragen voor dit jaar. Er wordt geschat dat het aantal in 2015 kan oplopen tot 800.000 personen, dat is één procent van de bevolking.

Uit statistieken van Eurostat van 2014 blijkt dat Duitsland op zijn eentje goed was voor de opvang van bijna eenderde (32,4 procent) van de in de EU aangekomen asielzoekers. (AVE)

Onze partners