Syrië: aanslag kost leiding rebellengroep het leven

10/09/14 om 02:18 - Bijgewerkt om 10:02

Bij een bomaanslag tijdens een vergadering van de top van de islamitische groep Ahrar al-Sham zijn 28 mensen om het leven gekomen. Daaronder de leider van de rebellengroep, Hassan Abud. Abud had zich recent fel gekant tegen IS.

Syrië: aanslag kost leiding rebellengroep het leven

Leden van Ahrar al-Sham, tijdens het gebed © Reuters

Niet alleen leden van Ahrar al-Sham kwamen om. Ook leiders van de oppositiecoalitie Islamitisch Front kwamen bij de explosie om het leven.

De aanslag, blijkbaar een zelfmoordaanval door iemand met een explosievengordel, gebeurde in Ram Hamdan in de provincie Idleb, in het noordoosten van Syrië.

Hassan Abud had zich recent, onder meer in een interview met de BBC, uitgesproken tegen IS. Hij wou, zo zei hij in dat interview, niet buiten Syrië vechten, hij wou een plaats voor andere geloven en overtuigingen, hij wou kledingvoorschriften voor vrouwen niet opleggen, hij was, het klinkt nu bitter, tegen zelfmoordaanslagen gekant, want "als we in de strijd om het leven komen, dan is dat maar zo. Maar de dood zelf zoeken, is zonde".

Libanese commentatoren vonden dat Abud de jongste maanden in een moeilijke situatie was beland. Hij hoorde duidelijk niet thuis bij IS, maar hij kon ook geen aansluiting zoeken bij de gematigde oppositie, voor wie hij nog altijd te radicaal bleef.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners