Strijd om burgemeesterschap Parijs wordt vrouwelijk onderonsje

04/06/13 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

De voormalige Franse minister van Ecologie en ex-woordvoerster van Nicolas Sarkozy, Nathalie Kosciusko Morizet is verkozen tot de centrumrechtse kandidate voor de Parijse burgemeestersverkiezingen.

De 40-jarige UMP-politica, in Franse media kortweg NKM genoemd, haalde het moeiteloos van drie andere kandidaten. Zij mag in 2014 proberen de burgemeesterssjerp over te nemen van de socialisten.

Homohuwelijk

Het wordt een uitdaging voor de socialisten om vast te houden aan het burgemeesterschap in de hoofdstad. De populariteit van François Hollande en zijn partij daalt zienderogen.

De verkiezingsstrijd wordt bovendien ook een test voor de UMP. De partij slaagde er de afgelopen twee jaar niet in een boegbeeld naar voor te schuiven. Tijdens de voorverkiezingen riepen rechtse groeperingen binnen de partij op om voor een andere kandidaat dan NKM te stemmen. Ze wilden NKM straffen, omdat zij zich onthield tijdens de stemming over het homohuwelijk in het parlement. De hoge opkomst bij de betogingen tegen het homohuwelijk had bewezen hoe gevoelig dit onderwerp ligt bij rechtse kiezers in Frankrijk.

Uitdaagster: Anne Hidalgo (PS)

NKM behoort tot het meer gematigde kamp en meent de verkiezingen te winnen door de centrumrechtse kiezer aan te spreken. In 2014 neemt NKM het op tegen de 53-jarige Anne Hidalgo, de socialistische kandidate en afgevaardigde van huidig burgemeester Bertrand Delanoë.

Het burgemeesterschap van Parijs wordt beschouwd als springplak voor het presidentschap. Volgens de krant Le Figaro zei NKM tegen haar medewerkers: "Ooit zal ik de eerste vrouwelijke president van Frankrijk worden." (AVE)

Onze partners