'Sterke' link tussen aanslagen in Tunesië, volgens Britse politie

05/08/15 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:25

Er zijn volgens de Britse politie 'sterke' aanwijzingen dat de recente aanslagen in Tunesië, op het Bardo Museum in de hoofdstad Tunis in maart en op het strand van de badplaats Sousse in juni, aan elkaar gelinkt zijn.

'Sterke' link tussen aanslagen in Tunesië, volgens Britse politie

Bloedsporen in een van de hotels in Sousse (Tunesië) waar een aanslag op gepleegd werd. © Belga

Het vermoeden bestaat al langer, maar de terrorisme-eenheid van de Metropolitan Police, die de Tunesische autoriteiten helpt bij het onderzoek, zegt nu ook op basis van bewijzen een link te kunnen leggen. Details zijn niet bekendgemaakt, maar de onderzoekers benadrukken wel dat het om 'sterk' bewijs gaat.

Toeristen

Beide aanslagen zijn geclaimd door de Islamitische Staat. In het Bardo Museum in Tunis openden op 18 maart twee of drie gewapende mannen het vuur op bezoekers. Er vielen 22 doden, onder wie Britse, Franse en ook één Belgische. Twee schutters werden ter plaatse doodgeschoten door de veiligheidsdiensten, eind maart werd volgens de autoriteiten de vermoedelijke leider gedood.

In Sousse richtte een Tunesische student een bloedbad aan op het strand en in een hotel, voor hij werd doodgeschoten door de politie. Hij ontnam 38 toeristen, onder wie 30 Britten, het leven.

De Tunesische autoriteiten hebben sinds de aanslag in Sousse al 150 verdachten opgepakt. Daarvan zijn er 15 aangeklaagd. Ook zijn de veiligheidsmaatregelen drastisch verstrengd. Ons land geeft nog steeds een negatief reisadvies. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners