Slovenië stopt treinen uit Kroatië - Kroatië sluit grensovergangen met Servië

18/09/15 om 00:54 - Bijgewerkt om 08:54

Slovenië heeft een trein uit Kroatië tegengehouden aan de grens. Volgens de Sloveense politie beschikten zo'n 150 reizigers niet over de nodige documenten. Zij zouden 'zo snel mogelijk' teruggestuurd worden naar Kroatië. In afwachting ligt alle treinverkeer aan de grens stil. Kroatie zelf sluit 7 van 8 grensovergangen met Servië.

Slovenië stopt treinen uit Kroatië - Kroatië sluit grensovergangen met Servië

150 vluchtelingen of migranten werden urenlang in de trein vastgehouden © AFP

"Bij een gewone grenscontrole op een trein, komende van Kroatië, is ontdekt dat ongeveer 150 van de 300 inzittenden niet aan de wettelijke eisen beantwoordden om Slovenië binnen te mogen", verklaarde een politiewoordvoerder. In eerste instantie wenrden de 150 vastgehouden aan de grens en mochten ze de trein niet verlaten. De woordvoerder verklaarde dat ze "zo snel mogelijk" zouden teruggestuurd worden. Het was volgens The Daily Mail de grootste groep vluchtelingen die Slovenië probeerde binnen te komen sinds de asielcrisis is begonnen.

De passagiers waren, volgens aanwezige journalisten, voornamelijk Syriërs en Irakezen. Sommigen probeerden de trein te verlaten, maar werden verhinderd dat te doen. Reuters meldde dat sommige passagiers uit protest water weigeren dat het plaatselijke Rode Kruis verdeelde. Na ettelijke uren in oplopende spanning werden de 150 rond 2 uur in de ochtend toch naar een opvangcentrum overgebracht, in drie wagons.

De politie was in grote getale aanwezig in het station van Dobova, patrouilleerde met honden en werd ondersteund door een helikopter. Alle treinverkeer tussen Kroatië en Slovenië wordt tijdelijk onderbroken. In de buurt zouden aan een grensweg 24 vluchtelingen zijn tegengehouden en teruggestuurd naar Kroatië.

Slovenië had volgens The Guardian donderdag verduidelijkt dat het 5.000 vluchtelingen tijdelijk kan herbergen, 2.000 in gebouwen en 3.000 in tentenkampen.

De Sloveense premier Miro Cerar had wel gepreciseerd dat zijn land niemand zou toelaten die niet aan de regels van Schengen inzake migratie voldoet.

Slovenië maakt deel uit van de Schengen-zone, in tegenstelling tot Kroatië.

Grens grotendeels dicht

In de nacht van donderdag op vrijdag maakte het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat "tot nader order" zeven van de acht grensovergangen met Servië gesloten worden.

"Het verkeer is verboden aan de grensposten van Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina en Erdut", aldus een mededeling. De belangrijkste grensovergang, op de snelweg tussen Belgrado en Zagbreb, blijft wel open, onder verhoogde controle. Sinds woensdagochtend zijn volgens het ministerie al meer dan 11.000 migranten vanuit Servië de grens met Kroatië overgestoken.

Sinds de grens tussen Servië en Hongarije eerder deze week werd gesloten, zoeken migranten een andere route om West-Europa te bereiken. Een Kroatische regeringswoordvoerder had gezegd dat bij ongewijzigd beleid volgende week wellicht 20.000 vluchtelingen of migranten in het land zullen arriveren.

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic, die eerder donderdag al had gewaarschuwd dat het land misschien zijn grens met Servië zou sluiten, zei dat de crisis de capaciteit van Kroatië te boven gaat. "Alle opvangplaatsen voor illegale migranten zitten vol".

(Belga/RR)

Onze partners