'Situatie op Lesbos wordt onhoudbaar'

07/09/15 om 17:30 - Bijgewerkt om 18:57

Volgens de Griekse minister van Migratie Jannis Mouzalas, wordt de situatie op Lesbos stilaan onhoudbaar. Honderden migranten moeten de nacht doorbrengen in de straten van de hoofdstad Mytilini.

'Situatie op Lesbos wordt onhoudbaar'

Migranten op het Griekse eiland Lesbos © Reuters

Tussen 15.000 en 17.000 vluchtelingen zitten momenteel op het eiland Lesbos. Dat is ongeveer een vijfde van het totale inwoneraantal van het eiland, waar de situatie stilaan onhoudbaar wordt. Dat zegt de Griekse minister van Migratie, Jannis Mouzalas.

'Het is echt een onhoudbare toestand op dit eiland van 85.000 inwoners, de eerste stop voor tienduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika op weg naar Europa', aldus de minister op radio To Vima.

Molotovcocktails

De Griekse autoriteiten hebben een aantal noodmaatregelen getroffen om de transfer van vluchtelingen naar Athene te versnellen. 'De situatie zou volgende week dan ook moeten verbeteren', klinkt het.

De spanning is zondag nog opgelopen toen twee 17-jarige eilandbewoners molotovcocktails gooiden naar Syrische families die op een park kampeerden, terwijl de politie de wapenstok moest gebruiken nadat het tot rellen was gekomen tussen Syriërs en Afghanen.

Hoofdstad ontlasten

Ondertussen brengen honderden migranten de nacht door in de straten van Mytilini, de hoofdstad van het eiland, om er de ferries naar het Griekse vasteland te nemen. Om de hoofdstad wat te ontlasten, hebben de autoriteiten nu ook een tweede havenstad, Sigri, ingericht als vertrekpunt voor vluchtelingen.

Slechts weinige vluchtelingen die wekelijks aankomen in Griekeland vragen asiel aan in het land. Bijna allemaal trekken ze verder door de Balkan door Macedonië en Servië in de hoop in Hongarije verder te kunnen reizen naar West-Europa. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners