Schotland bereidt tweede referendum over onafhankelijkheid voor

25/06/16 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:17

De regionale regering van Schotland treft voorbereidingen voor een tweede referendum over de onafhankelijkheid van dit noordelijke deel van Groot-Brittannië. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon zaterdagmiddag aangekondigd.

Schotland bereidt tweede referendum over onafhankelijkheid voor

© REUTERS

De nodige juridische stappen daartoe worden nu voorbereid en we starten eigen gesprekken met de Europese Unie op, zo heeft regeringsleider Nicola Sturgeon zaterdag in Edinburgh gezegd na een bijeenkomst van de Schotse regering.

"Het kabinet heeft ermee ingestemd dat we onmiddellijk gesprekken met de instellingen van de EU en andere EU-lidstaten openen om alle mogelijkheden af te tasten om de plaats van Schotland in de EU te vrijwaren."

In 2014 had 55 procent van de Schotten in een referendum tegen de onafhankelijkheid van Schotland gestemd. In de volksraadpleging over de Brexit koos een duidelijke meerderheid van de Schotten ervoor in de EU te blijven, maar in totaal was 52 procent van de Britten voor uittreding. Al voor de volksraadpleging over de Brexit had Schotlands partij SNP (Scottish National Party), die met een absolute meerderheid regeert, een twee referendum over onafhankelijkheid ter sprake gebracht in geval de Brexit het zou halen. (Belga/NSK)

Onze partners