Republikeinen brengen toekomst VS in gevaar, waarschuwt Obama

10/05/14 om 00:46 - Bijgewerkt om 00:46

Als de Republikeinen de meerderheid in de Amerikaanse Senaat terugwinnen, komt de toekomst van de VS in het gedrang. Dat zegt de Amerikaanse president Barack Obama.

Republikeinen brengen toekomst VS in gevaar, waarschuwt Obama

Barack Obama: bezorgd over de tussentijdse VS-verkiezingen. © REUTERS

Obama deed zijn uitspraken tijdens een aantal meetings met rijke geldschieters waarover de krant The Washington Post bericht. In november zijn er in de VS tussentijdse parlementsverkiezingen. De president is daar niet gerust in.

Obama heeft reden om zenuwachtig te zijn. In het 435 zetels sterke Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid van 233 tegen 199. De kans dat de Democraten die breken, is zo goed als onbestaande.

Nog onrustwekkender voor Obama's partij is de stand van zaken in de Senaat. Daar hebben de Republikeinen 45 van de honderd zetels in handen. Dat ze de benodigde zes extra zetels grijpen om de meerderheid terug te winnen, is lang niet denkbeeldig.

Dat is vooral zo omdat de Democraten een hoop zetels te verdedigen hebben in conservatieve staten waar de Republikeinse kandidaat Mitt Romney bij de presidentsverkiezingen van 2012 aan het langste eind trok. In Alaska, Arkansas, Louisiana, Monatana, North Carolina, South Dakota en West Virginia hangen de politieke levens van de Democratische Senatoren aan een zijden draadje.

Cynisme en dysfunctie

Obama drukte er voor zijn publiek van welgestelde geldschieters dan ook op dat zowel zijn eigen agenda als de toekomst van het hele land in gevaar zijn als de Democraten hun Senaatsmeerderheid zouden verliezen, schrijft de Washington Post.

Na jaren van onophoudelijk politiek geruzie en quasi-stilstand in Washington, is de kans groter dan ooit dat gewone Amerikanen hun vertrouwen in de politiek helemaal verliezen, zei de president.

"Mensen die het meeste belang hebben bij een overheid die werkt, stappen uit het systeem. Zij die niet geloven dat de overheid ook maar ergens goed voor is, krijgen meer macht. Zo blijft de boel vastzitten en krijg je een neerwaartse spiraal van steeds maar meer cynisme en dysfunctie."

De groepen die er de brui aan dreigen te geven, zijn volgens de president vooral degene die zijn partij het hardst nodig heeft om verkiezingen te winnen: arbeiders, minderheden en jongeren.

Veto

Vast staat dat het er niet goed uitziet voor Obama als de Republikeinen de meerderheid grijpen in beide huizen van het Congres. Krijgt hij vandaag al zo goed als niets gedaan in Washington, dan mag hij in dat geval zijn ambities om nog wetten goedgekeurd te krijgen helemaal opbergen. Dossiers als energie, klimaat, het minimumloon en immigratie zouden meteen in de prullenmand mogen.

De Republikeinen stellen al jaren dat ze Obamacare, de ziektehervorming van de president, zullen herroepen zodra ze daar de kans toe krijgen. Daar zou het niet bij blijven. Het enige wat Obama zou kunnen doen om een stroom maatregelen die zijn verwezenlijkingen ongedaan maken tegen te houden, is keer op keer zijn presidentiële veto gebruiken.

Foute keuzes

Obama stelde dat Democratisch keizers er du best aan doen om voor de verandering wél en masse te komen stemmen bij de tussentijdse verkiezingen. Dat doen zij vanouds een stuk minder dan wanneer er een president verkozen moet worden. Dat noemde Obama "een genetisch defect".

Daagt zijn achterban niet op, dan is dat niet alleen een slechte zaak voor zijn eigen presidentschap, maar meteen ook voor de toekomst van heel Amerika, zei hij. "Er is geen enkel ander land dat eruitziet zoals wij. Dat is een reusachtige troef. Het probleem is dat we die troef verkwanselen als we niet de juiste keuzes maken."

Amerika is nog niet in verval, stelde Obama. "Maar het is absoluut waar dat we, als we de foute keuzes maken, wel in verval kunnen raken."

Onze partners