Recordaantal mensen op de vlucht in eigen land

06/05/15 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Nog nooit waren zoveel mensen op de vlucht in eigen land. In Syrië is zelfs minstens 40 procent van de inwoners, of 7,6 miljoen mensen, een interne vluchteling.

Recordaantal mensen op de vlucht in eigen land

Syrisch vluchtelingenkamp nabij Turkse grens. © Reuters

Door geweld en conflicten waren eind 2014, 38 miljoen mensen op de vlucht in hun eigen land. Dat is een recordaantal, zo blijkt uit een rapport van de Noorse ngo Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) dat in Genève werd voorgesteld.

'Het gaat om het slechtste cijfer over mensen die verplicht zijn hun huizen te verlaten sinds een generatie, wat bewijst dat we volledig gefaald hebben om onschuldige burgers te beschermen', aldus Jan Egeland, secretaris-generaal van de Noorse vluchtelingenraad.

Ook in Europa

Het aantal interne vluchtelingen eind 2014 steeg met 4,7 miljoen ten opzichte van 2013, toen nog 33,3 mensen op de vlucht waren. In 2014 alleen al, sloegen 11 miljoen nieuwe mensen door geweld op de vlucht, of gemiddeld 30.000 mensen per dag.

Zestig procent van deze nieuwe vluchtelingen is afkomstig uit vijf landen: Irak, Zuid-Soedan, Syrië, de Democratische Republiek Congo en Nigeria. In Syrië is zelfs minstens 40 procent van de inwoners, of 7,6 miljoen mensen, op de vlucht in eigen land. Het grootste aantal nieuwe vluchtelingen (2,2 miljoen) is afkomstig uit Irak. Voor het eerst in meer dan tien jaar sloegen ook in Europa massaal mensen op de vlucht: door de oorlog in Oekraïne ontvluchtten vorig jaar 646.500 mensen hun woning.

Trend breken

Syrische vluchtelingen springen over prikkeldraad nabij de Turkse grens

Syrische vluchtelingen springen over prikkeldraad nabij de Turkse grens © Reuters

'Diplomaten, VN-resoluties, vredesgesprekken en akkoorden rond staakt-het-vuren hebben de strijd verloren tegen de meedogenloze gewapende mannen die gedreven worden door politieke of religieuze motieven, in plaats van door menselijke belangen', aldus Egeland. 'Dit rapport moet een enorme wake-upcall zijn. We moeten deze trend breken, waardoor miljoen mannen, vrouwen en kinderen vast komen te zitten in conflictzones overal ter wereld.'

Uit het rapport blijkt ook dat steeds meer mensen verschillende keren moeten vluchten voor het geweld. In 2014 waren daarenboven mensen uit bijna 90 procent van de landen die in het rapport zijn opgenomen al bijna tien jaar op de vlucht. 'Zoals we in het verleden al zagen, bijvoorbeeld in de Middellandse Zee, drijft wanhoop mensen er zelfs toe gevaarlijke boottochten te ondernemen', aldus Volker Türk, van het VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR).

'De vanzelfsprekende oplossing ligt in een allesomvattende inspanning om vrede te brengen in landen die door oorlog worden geteisterd.'

Overheden polariseren conflicten bewust

Het rapport toont tot slot aan dat de vluchtelingenproblematiek interne structurele problemen in landen blootlegt, en hoe de overheid conflicten bewust politiseert of weigert inspanningen te doen om tot een formele oplossing van een conflict te komen.

In het rapport zijn gegevens opgenomen die werden aangeleverd door overheden, ngo's, partners en VN-agentschappen, over zestig landen of grondgebieden waar conflicten of algemene geweldplegingen plaatsvinden. (Belga/AVE)

Onze partners