Rechterhand Trump: ‘De media zijn onze oppositiepartij, en moeten hun mond houden’

Steve Bannon © REUTERS
Rudi Rotthier

Stephen Bannon, icoon van de alt-right en hoofdstrateeg in het Witte Huis van Donald Trump, heeft in een zeldzaam interview de pers uitgekafferd. Hij noemde de media “de oppositiepartij” voor het nieuwe regime, en vindt dat ze “hun mond moeten houden” tot ze “de vernedering” van de verkiezingsuitslag te boven zijn.

Stephen Bannon sprak via de telefoon met The New York Times om het optreden van woordvoerder Sean Spicer te verdedigen. Spicer had zaterdag bij zijn eerste officiële optreden gezegd dat Trump bij zijn eedaflegging het grootste publiek aller tijden had gehad, iets wat makkelijk te weerleggen was. Later verduidelijkte hij dat hij niet alleen mensen ter plekke had bedoeld maar ook tv- en onlinekijkers. En niet alleen Amerikanen maar ook de kijkers wereldwijd. Nog later vergeleek Spicer zichzelf met een weerman: je kunt twee weermannen hebben die het weer anders beschrijven, maar liegt de weerman daarom?

Bannon, bekend geworden als hoofd van de rechtse site Breitbart, die een platform bood en biedt aan de alt-right, zei dat wat hem betreft Spicer helemaal niet aan geloofwaardigheid had ingeboet. “Meen je dat nu? Zijn integriteit in vraag stellen? Neem je me in de maling? De media hebben nul integriteit, nul intelligentie, en ze werken niet hard”.

‘Jullie werden vernederd’

Terwijl hij Spicer roemde, trok Bannon verder van leer tegen de media. “De media zouden gegeneerd moeten zijn, en vernederd, en zouden hun mond moet houden en gewoon een tijdje luisteren”.

“Ik wil dat je dit citeert: de media zijn hier de oppositiepartij. Zij begrijpen dit land niet. Ze begrijpen nog altijd niet waarom Donald Trump de president van de VS is”. En hij herhaalde: “Jullie zijn de oppositiepartij, niet de Democratische partij”.

“De media van de elite had het helemaal verkeerd, voor de 100 procent helemaal verkeerd”. En dat is “een vernederende nederlaag die ze nooit zullen uitgommen”.

“De traditionele media hebben niemand ontslagen die onze campagne heeft gevolgd. Kijk naar de tweets van die lui: ze waren pure activisten voor de Clinton campagne”. Hij noemde geen namen.

“Daarom hebben jullie geen macht: jullie werden vernederd”.

Feiten, vooringenomenheid

Donald Trump, die voordien al informeel advies inwon bij Bannon, maakte van hem in augustus zijn campagneleider. Na de verkiezingsoverwinning werd Bannon benoemd tot hoofdstrateeg in het Witte Huis. Bannon wordt gezien als de tegenpool van stafchef Reince Priebus. Waar Priebus als gewezen voorzitter van de Republikeinse partij een apparatchik is, staat Bannon sceptisch tegenover de partij, en staat hij met zijn volle gewicht dwars op de keuzes die de partij tot voor kort maakte. Bannon staat voor economisch nationalisme, ‘sociaal kapitalisme’ en confrontatie met de pers.

De ploeg van Trump wil duidelijk garen spinnen uit die confrontatie met de pers, zowel inzake feiten (of ‘alternatieve feiten’, zoals de opkomst bij de eedafleggging), als inzake vooringenomenheid van journalisten, die inderdaad in overgrote meerderheid Democratisch stemmen.

Trump zelf heeft het geregeld over de “oneerlijke media”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content