Reacties Connecticut: 'Het kwaad heeft onze gemeenschap bezocht' (gouverneur)

15/12/12 om 08:12 - Bijgewerkt om 08:12

Dan Malloy, gouverneur van Connecticut, zei dat de gemeenschap alles zal doen om het drama van de schietpartij op een school te boven te komen. Michael Bloomberg roept Barack Obama op de wapenwet te verstrengen.

Reacties Connecticut: 'Het kwaad heeft onze gemeenschap bezocht' (gouverneur)

© Reuters

"Het kwaad heeft vandaag onze gemeenschap bezocht. Dit is een verschrikkelijke tijd." Dat heeft Dan Malloy, de gouverneur van de staat Connecticut, gezegd na de moordpartij in de Sandy Hook Elementary School staat. "We zullen er alles aan doen om deze gebeurtenis te boven te komen."

In de school werden twintig kinderen tussen 5 en 10 jaar oud doodgeschoten. Ook zes volwassenen werden gedood door de schutter. De vermoedelijke schutter, een 20-jarige, zou zich na de schietpartij van het leven hebben beroofd. De politieagenten die ter plaatse kwamen, losten geen schot.

De schutter zou ook zijn moeder gedood hebben. Dat zou niet gebeurd zijn in de school, waar ze werkte, zoals eerder geschreven, maar in het huis van het gezin. De dader zou daarna naar de school gereden zijn om er een bloedbad aan te richten. Eerst vermoorde hij de directeur, daarna trok hij naar twee klassen waar hij schoot om te doden.

President Barack Obama gelastte dat de vlaggen aan alle openbare gebouwen vier dagen halfstok gaan als eerbetuiging aan de slachtoffers. Ook de vlaggen aan het Witte Huis en het Capitool werden halfstok gehangen.

Michael Bloomberg (burgemeester New York): 'Niet retoriek, maar actie nodig'

De oproep tot "betekenisvolle maatregelen" die president Barack Obama deed na de schietpartij, kan de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, niet bekoren. "We hebben de retoriek al eerder gehoord. Maar wat we
niet hebben gezien, is leiderschap. Niet van het Witte Huis en niet van het Congres. Daar moet vandaag een einde aan komen", stelt de burgemeester, die al jaren ijvert voor een strengere wapenreglementering.

"Na Columbine hebben we gehoord dat het te vroeg was om over wapenwetten te spreken. We hebben het gehoord na Virginia Tech, na Tucson en Aurora en Oak Creek. En nu horen we het opnieuw", aldus de burgemeester van New York in een mededeling. "Maar elke dag dat er gewacht wordt, worden nog eens 34 mensen gedood met wapens."

Bloomberg is covoorzitter van "Mayors Against Illegal Guns", een coalitie van meer dan 600 Amerikaanse burgemeesters die pleiten voor strengere wapenwetten. Bloomberg riep de president op om een wetsontwerp in te dienen in het Congres.

Enkele tientallen mensen betogen aan Witte Huis voor wapenverbod

De oproep van Bloomberg krijgt alvast bijval van zo'n vijftig tot honderd mensen die voor het Witte Huis verzamelden om president Barack Obama ertoe aan te zetten de wapendracht in de VS aan te pakken. "Bescherm onze kinderen, verbied wapens nu" en "Meneer de president, wij smeken u actie te ondernemen", zo staat op borden die de manifestanten bij zich hebben. Anderen dragen brandende kaarsen.

"We denken dat onze president de leider is van het land, en we denken dat hij een wijs man is. We willen leiderschap en we willen dat hij actie onderneemt" over de controle op wapens tijdens zijn tweede ambtstermijn", aldus eerwaarde Michael McBride, die tegen vuurwapens strijdt. Ook leden van de "Coalition to Stop Gun Violence" namen deel aan de betoging.

Ook premier Di Rupo betuigt medeleven

Premier Elio Di Rupo heeft op zijn beurt zijn medeleven betuigd naar aanleiding van het bloedbad. "Geen woorden kunnen de woede, het verdriet en de verontwaardiging beschrijven...", zo schreef Di Rupo op de microblogsite Twitter. "Mijn diepste medeleven aan de families van de slachtoffers."

Eerder had vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten weten dat hij met ontzetting kennis had genomen van de schietpartij in de school. Hij betuigde zijn diepste medeleven aan de families en verwanten van de slachtoffers van de "onbegrijpelijke daad".

Paus drukt "verdriet" uit over "onzinnige tragedie"

Paus Benedictus XVI heeft zijn "oprecht verdriet" uitgedrukt na de schietpartij in Newton, in de Amerikaanse staat Connecticut, die hij een "onzinnige tragedie" noemde. De paus stuurde het bericht aan de bestuurder van de diocese van Bridgeport in de Verenigde Staten.

"De Heilige Vader is snel op de hoogte gebracht van de schietpartij in de basisschool Sandy Hook in Newton en vroeg me zijn oprecht verdriet uit de drukken en te verzekeren dat hij bidt voor de slachtoffers, hun familie en iedereen die betrokken is bij deze choquerende gebeurtenis", aldus kardinaal Tarcisio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan in een communiqué.

Na "deze onzinnige tragedie vraagt de paus God iedereen te troosten die een dierbare heeft verloren en de gehele gemeenschap te steunen", zei de paus in een bericht van kardinaal Bertone aan monseigneur Jerald A. Doyle, die de getroffen diocese bestuurt. (Belga/SD)

Onze partners