Rasmussen: 'Gebruik chemische wapens ongeacht door wie, schendt internationaal recht'

06/05/13 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Navo-topman Anders Fogh Rasmussen heeft benadrukt dat de alliantie geen eensluidend bewijs heeft over het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Rasmussen: 'Gebruik chemische wapens ongeacht door wie, schendt internationaal recht'

© Reuters

Navo-topman Anders Fogh Rasmussen heeft benadrukt dat de alliantie geen eensluidend bewijs heeft over het gebruik van chemische wapens in Syrië. Maar elk gebruik van dergelijke wapens, 'ongeacht door wie', vormt een inbreuk op het internationaal recht, reageerde de Deen op uitspraken van voormalig internationaal aanklager Carla del Ponte.

"Wij beschikken over getuigenissen over het gebruik van chemische wapens, in het bijzonder door de inzet van sarin-gas. Niet door de regering, maar door de rebellen", zei del Ponte op de Zwitserse radio.

Onweerlegbaar bewijs had ze als lid van de VN-onderzoekscommissie naar schendingen van de mensenrechten in Syrië echter niet.

Ook Rasmussen onderstreepte dat gebrek aan een 'smoking gun'. "We hebben indicaties dat er chemische wapens zouden kunnen gebruikt zijn, maar hebben geen geconsolideerde informatie over de details of wie ze gebruikt heeft", aldus de secretaris-generaal.

'Politieke oplossing voor het conflict'

Hij toonde zich wel ongerust en drong er bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad op aan dringend werk te maken van een politieke oplossing voor het conflict.

Over een eventuele Israëlische luchtaanval wilde de Navo-topman nog minder kwijt. "Ik ben me bewust van de persberichten, maar heb geen indicatie van zo'n activiteit in de regio die relevant kan zijn voor de inzet van de patriotraketten van de Navo", klonk het nog.

Op de vraag of hij intussen contact had met de Israeli's, volgde slechts een droog "geen commentaar". (Belga/AVE)

Onze partners