Politieke crisis in Congo: 300 extra blauwhelmen naar Kinshasa

19/10/16 om 02:54 - Bijgewerkt om 02:53

De Verenigde Naties hebben het aantal blauwhelmen in de Congolese hoofdstad Kinshasa opgetrokken om het hoofd te bieden aan mogelijk geweld ten gevolge van het uitstel van de presidentsverkiezing in het land.

Politieke crisis in Congo: 300 extra blauwhelmen naar Kinshasa

Oppositiemanifestatie in Kinshasa © REUTERS

Dat hebben VN-verantwoordelijken gemeld. In totaal werden bijna driehonderd extra soldaten en politieagenten van Monusco (de VN-missie in de Democratische Republiek Congo) vanuit het oosten van het land naar de hoofdstad gebracht.

"We bereiden ons voor op alle mogelijkheden en hebben maatregelen genomen om onze aanwezigheid in Kinshasa te vergroten", aldus het hoofd van de vredesoperaties Hervé Ladsous, die echter waarschuwt dat de extra vredestroepen niet voldoende zullen zijn als het tot grote spanningen komt in de hoofdstad. "We mogen niet vergeten dat Kinshasa een stad is met 11 miljoen inwoners en dat Monusco niet de manschappen of het mandaat heeft om de veiligheid te bewaren."

'Journée ville morte'

De "Nationale Dialoog" in Congo heeft maandag een akkoord gesloten om de presidentsverkiezingen uit te stellen tot april 2018. De oppositie verwerpt het akkoord echter, omdat ze vindt dat president Joseph Kabila moet vertrekken na het einde van zijn ambtstermijn op 20 december. Ze heeft opgeroepen tot een "journée ville morte", een algemene staking, om druk te zetten op Kabila.

Congo is verwikkeld in een diepe crisis sinds de herverkiezing van president Kabila in 2011 tijdens een verkiezing die werd gekenmerkt door zware verkiezingsfraude. Afgelopen maand kwamen nog 49 mensen om het leven bij manifestaties tegen de president

(Belga/RR)

Onze partners