Pentagon creëert speciale medaille voor drone-operatoren

14/02/13 om 01:44 - Bijgewerkt om 01:44

Het Amerikaanse ministerie van Defensie werkt aan een nieuwe medaille om de mensen te belonen die onbemande vliegtuigen (drones) besturen in de strijd tegen Al-Qaeda en andere terroristen.

Pentagon creëert speciale medaille voor drone-operatoren

© Reuters

Die 'operatoren' komen niet in aanmerking voor de traditionele eretekens, omdat ze hun leven niet op het spel zetten op het slagveld. Daar heeft de aftredende Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta op de valreep iets op gevonden. "Ik ben verheugd aan te kondigen dat ik de creatie van een 'Distinguished Warfare Medal' formeel heb goedgekeurd", verklaarde de aftredende baas van het Pentagon tijdens een persconferentie.

Technologische oorlog

De medaille is bestemd voor acties van drone-operatoren die "een rechtstreekse impact hebben op de gevechtsoperaties". Volgens Panetta hebben de drones "de manier van oorlogvoering veranderd."

"De nieuwe onderscheiding erkent de realiteit van de technologische oorlog waar we in de 21ste eeuw in beland zijn", luidde het.

Amerikaanse media melden dat de Distinguished Warfare Medal de eerste nieuwe gevechtsonderscheiding is sinds de creatie van de Bronze Star in 1944.

Steeds meer drones

De onbemande vliegtuigen zijn sinds de aanslagen van 9/11het geliefde wapen in de strijd tegen de terreurorganisatie Al-Qaeda, maar ze worden ook ingezet tijdens traditionele conflicten zoals in Afghanistan en Libië in 2011.

De voorbije jaren is de dronevloot fors uitgebreid. In 2012 waren er 161 Predator-toestellen, 54 Reaper-drones (die beide raketten of bommen kunnen afvuren) en 25 observatiedrones van het type Global Hawk. Ook de CIA bezit volgens de Washington Post "30 tot 35" drones, die gebruikt worden om leden van Al Qaida gericht uit te schakelen.

Volgens verschillende organisaties zijn er bij aanvallen met drones alleen al in Pakistan 2.600 tot 3.400 doden gevallen sinds 2004. (Belga/TV)

Onze partners