Palestijnen vragen VN-resolutie tegen kolonisatie door Israël

05/12/12 om 02:56 - Bijgewerkt om 02:56

De Palestijnse leiders gaan de VN-Veiligheidsraad vragen om in het Israëlische nederzettingsbeleid te veroordelen. Vooral het beruchte E1-project bij Jeruzalem zit hen hoog.

Palestijnen vragen VN-resolutie tegen kolonisatie door Israël

© Reuters

Een en ander is meegedeeld na een vergadering waaraan onder anderen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en een Hamas-leider van de Westelijke Jordaanoever deelnamen.

'Kolonisatie stopzetten'

"De Palestijnse leiding heeft beslist om als eerste stap zich te wenden tot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, om in naam van de Palestijnse staat een dwingende resolutie te vragen opdat Israël zijn destructieve uitbreidingsbeslissingen en alle vormen van kolonisatie zou stopzetten", luidde het in een persbericht na de bijeenkomst in Ramallah.

De Palestijnen herhalen ook dat ze zich hardnekkig verzetten tegen de recentste kolonisatiebeslissingen in en rond Jeruzalem, zoals het E1-project. Dat project noemen ze "het meest gevaarlijke in de geschiedenis van de kolonisatie".

Tweestatenoplossing in gevaar

Het E1-project zou de Westelijke Jordaanoever feitelijk in twee splitsen en het gebied isoleren van Jeruzalem, waardoor de levensvatbaarheid van een eventuele Palestijnse staat in gevaar wordt gebracht. Dat zou een tweestatenoplossing in de regio onmogelijk maken.

Het project werd aangekondigd door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, in reactie op de statusverhoging van Palestina bij de Verenigde Naties, war het eind november waarnemend niet-lid werd. Ondanks internationaal protest - ook vanuit Europa en de Verenigde Staten - liet Netanyahu al weten dat hij niet van plan is op zijn beslissing terug te komen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners