Opnieuw grimmig anti-asielprotest in Nederland

18/01/16 om 23:39 - Bijgewerkt om 23:39

Een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Heesch, in Noord-Brabant in Nederland, is maandagavond uit de hand gelopen. Een deel van de ongeveer duizend demonstranten keerde zich in de loop van de avond tegen de politie.

Opnieuw grimmig anti-asielprotest in Nederland

Protest in Heesch, in een via Twitter gedeelde foto © /

Enkele tientallen manifestanten gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en naar het gemeentehuis.

De politie beëindigde in de loop van de avond de demonstratie, daarna werd het plein bij het gemeentehuis schoongeveegd. Volgens een politiewoordvoerder was rond 21.30 uur de rust grotendeels teruggekeerd, al stonden nog ongeveer honderd mensen op het plein.

Over mogelijke arrestaties is nog niets bekend. De burgemeester van Bernheze, waar Heesch onder valt, gaf maandagavond een noodbevel af, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg om de orde te herstellen.

Het gemeentebestuur van Heesch wil de volgende tien jaar maximaal vijfhonderd vluchtelingen opvangen in de Brabantse plaats, die zo'n 12.000 inwoners telt. Vorige week werden nog twee dode varkens gevonden op de plaats waar het asielzoekerscentrum is gepland. Er waren spandoeken opgehangen met teksten als "Volk zegt nee tegen azc" en "500 is te veel".

(Belga/RR)

Onze partners