Opnieuw aanvaring tussen rechter en Wilders

06/10/10 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

De rechtbankvoorzitter kreeg het aan de stok met de verdediging wegens een opmerking over de film Fitna.

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders in Amsterdam is woensdag opnieuw van start gegaan nadat de rechtbank het verzoek van zijn advocaat om de rechters te wraken had afgewezen.

Wilders staat sinds maandag terecht wegens het aanzetten tot haat en discriminatie. Zijn advocaat Bram Moszkowicz wilde het proces een dag na de start echter al laten stilleggen.

Hij diende een wrakingsverzoek in omdat de rechtbankvoorzitter door een opmerking aan zijn cliënt een schijn van partijdigheid over zich zou hebben. Maar dat verzoek, dat voor maanden vertraging zou hebben gezorgd, werd dinsdag afgewezen.

Tijdens de tweede zittingsdag kwam rechtbankvoorzitter Jan Moors woensdag opnieuw in botsing met de verdediging. Reden was zijn uitspraak dat hij zich kon voorstellen dat één van de mensen die aangifte tegen Wilders deden zijn anti-Koranffilm Fitna niet wilde zien. De vrouw had de rechtszaal verlaten.

Moszkowicz sprak de rechtbankvoorzitter aan over zijn uitlating, maar ging ditmaal niet over tot wraking. Moors verzekerde de verdediging dat hij geen waardeoordeel over Fitna wilde uitspreken, maar dat hij begreep dat de vrouw de film niet wil zien.

Lees meer over:

Onze partners