Oorlog in Syrië: 'Eerste luchtraid op Aleppo sinds ingaan van staakt-het-vuren'

18/09/16 om 18:36 - Bijgewerkt om 18:36

Vier luchtaanvallen werden zondag gericht tegen rebellenwijken van de Syrische stad Aleppo. Het is de eerste luchtaanval sinds de instelling van een staakt-het-vuren op aangeven van Moskou en Washington.

Oorlog in Syrië: 'Eerste luchtraid op Aleppo sinds ingaan van staakt-het-vuren'

Een deel van oud Aleppo © REUTERS

Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens de ngo vielen er meerdere gewonden, maar de organisatie kon niet meteen meer details geven of de auteurs van de bombardementen preciseren.

Aleppo, de voormalige economische hoofdstad van Syrië, vormt het voornaamste front van de oorlog die sinds 2011 al meer dan 300.000 doden heeft gemaakt.

Het Russisch-Amerikaans akkoord dat een staak-het-vuren instelt, voorziet ook in het sturen van humanitaire hulp naar de zones die de rebellen controleren in de stad. Daar leven volgens de Verenigde Naties 250.000 inwoners, ingesloten en belaagd door het regime van president Bachar al-Assad.

Aan beide kanten is het bestand meerdere keren geschonden maar vandaag gebeurde dat voor het eerst door gevechtsvliegtuigen en luchtaanvallen.

De laatste dagen staan de verhoudingen tussen Rusland en de Verenigde Staten onder druk naar aanleiding van de wapenstilstand in Syrië. Aanleiding is een bombardement van de VS, waarbij zo'n 60 soldaten van het Syrisch regeringsleger zijn gedood.

(Belga/JH)

Onze partners