Omstreden Franse cabaretier Dieudonné gearresteerd

14/01/15 om 09:24 - Bijgewerkt om 10:00

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné M'Bala M'Bala is opgepakt, op verdenking van het verdedigen van terrorisme.

Omstreden Franse cabaretier Dieudonné gearresteerd

Dieudonné M'Bala M'Bala © Belga Image

Dieudonné, zoals zijn artiestennaam luidt, werd opgepakt in zijn woning in Mesnil-Simon in Eure-et-Loire en vervolgens in Parijs in tijdelijke hechtenis genomen voor verhoor, melden Franse media. Zijn advocaat Sanja Mirabeau bevestigt de arrestatie.

'Je suis Charlie Coulibaly'

Wellicht heeft de arrestatie te maken met een boodschap die hij na zijn thuiskomst van de optocht in Parijs zondag op zijn officiële Facebookpagina had geplaatst. Daarin verwees Dieudonné naar zichzelf als 'Charlie Coulibaly', daarmee bedoelend dat hij zich kan identificeren met het satirische weekblad Charlie Hebdo, maar ook met de gedode terrorist Amedy Coulibaly, die een agente neerschoot en vier mensen doodde bij een gijzeling in een koosjere supermarkt in Parijs.

De uitspraken leidden tot heel wat commotie op de sociale media, waarna het parket van Parijs een onderzoek opende.

Omstreden

Dieudonné (48) is een populair maar ook omstreden figuur in Frankrijk. Hij werd al meermaals veroordeeld wegens aanzetten tot raciale haat. Zo werd vorig jaar zijn voorstelling Le Mur verboden wegens antisemitische inhoud. Naar aanleiding daarvan had Knack een exclusief gesprek met hem. Lees een fragment van dat interview.

De cabaretier is ook de bedenker en verspreider van de intussen beruchte quenelle, volgens sommigen een omgekeerde Hitlergroet, volgens Dieudonné en zijn fans een protestgebaar tegen de gevestigde orde.

Brief

In een brief aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die Dieudonné maandag op Twitter publiceerde, geeft hij meer uitleg bij zijn omstreden Facebookbericht.

'De staat probeert me op alle mogelijke manieren uit te schakelen. Een jaar lang al word ik behandeld als publieke vijand nummer één, terwijl ik mensen enkel aan het lachen wil brengen, en wil laten lachen met de dood. Want de dood zelf lacht wel met ons, zoals Charlie weet, helaas. Er wordt gezocht naar een reden om mij te verbieden. Ik word beschouwd als een Amedy Coulibaly, terwijl ik niet anders ben dan Charlie.'

Onze partners