Officiële dodentol van tyfoon Haiyan opgetrokken naar 3.621

15/11/13 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

De Filipijnse autoriteiten hebben de dodenbalans na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan opgetrokken naar 3.621 doden. Een eerdere balans maakte melding van 2.360 doden, niettegenstaande de Verenigde Naties hebben aangegeven dat al zeker 4.460 mensen het leven lieten.

Officiële dodentol van tyfoon Haiyan opgetrokken naar 3.621

© Reuters

Volgens coördinator Reynaldo Balido van het nationaal rampencentrum worden sinds de doortocht van de tyfoon vorige vrijdag ook 1.140 mensen vermist. "Deze cijfers zijn het resultaat van informatie van lokale overheden", legt Balido uit.

Er heerst veel onduidelijkheid over het aantal doden dat de doortocht van de supertyfoon geëist heeft. Zo maakte het VN-bureau voor humanitaire zaken OCHA eerder gewag van meer dan 4.000 doden.

Balido houdt echter vast aan de informatie van lokale overheden. "Het duurde even voor zij ons konden informeren, want zij moeten heel nauwlettend werken en alles controleren", verklaart hij. Hij voegde nog toe dat de dodentol mogelijk toeneemt nu de opruimingswerkzaamheden zijn begonnen.

Gevolgen minimaliseren

President Aquino, die dinsdag sprak van ongeveer 2.500 doden, krijgt in de pers veel kritiek als zou hij de gevolgen van de ramp minimaliseren. Zijn beleid ligt al onder vuur omdat vele zwaar getroffen gebieden nog steeds onvoldoende bereikbaar zijn voor hulporganisaties.

De Filipijnse autoriteiten hebben laten weten dat het hoofd van de nationale politie (PNP) in de oostelijke Visayas, Elmer Soria, uit zijn functie werd ontheven. Het was Soria die afgelopen zaterdag voorbarig sprak van 10.000 dodelijke slachtoffers, wat hem niet in dank afgenomen werd. De man kampte volgens de autoriteiten met "extreme stress". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners