Oekraïne stelt leger open voor buitenlanders

12/05/15 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Behalve zijn economie en zijn regering (drie ministers zijn eigenlijk buitenlanders) wil het regime in Kiev nu ook officieel het leger openstellen voor buitenlanders.

Oekraïne stelt leger open voor buitenlanders

Petro Porosjenko © Reuters

Dat leger is tijdens zijn twee nederlagen tegen de separatisten in Oost-Oekraïne duidelijk verzwakt, en pogingen om landgenoten onder dwang tot het leger te doen toetreden, werden gevolgd door massale vaandelvlucht.

Dinsdag keurde de Verhovna Rada, het eenkamerparlement in Kiev, met 257 stemmen het wetsvoorstel in eerste lezing goed. Er is eerst nog een goedkeuring in tweede lezing nodig vooraleer president Petro Porosjenko het voorstel tot wet kan maken.

Legaliseren

Volgens opsteller Dmitri Timtsjoek van het voorstel wordt aldus de mobiliseringsvlucht van de Oekraïners afgeremd en kan worden bespaard op invaliditeits - en weduwenuitkeringen. Anderzijds moeten natuurlijk de contracten van de buitenlandse militairen of huurlingen betaald worden.

Eigenlijk maakt het voorstel een praktijk die al een tijdje wordt gebezigd - onder andere in de vorm van Amerikaanse militaire 'opleiders' - post factum legaal. In haar huidige vorm staat de wetgeving het rekruteren van niet-Oekraïners niet toe.

Doden

Overigens meldde Kiev dinsdag dat in het oorlogsgebied Oost-Oekraïne weer drie militairen zijn omgekomen.

Porosjenko maakte zich sterk dat zijn leger de vernielde luchthaven van Donetsk op de rebellen zal heroveren - ook al is dat voornemen een inbreuk op de vredesakkoorden van Minsk (Minsk II). (Belga)

Lees meer over:

Onze partners