Obama over hacking: ‘Ik zei tegen Poetin: houd ermee op’

Barack Obama © REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama verdedigde tijdens een persconferentie zijn relatief makke respons op wat hij zelf Russische pogingen tot interventie in het Amerikaanse verkiezingsproces noemt.

Het was de laatste persconferentie van Barack Obama van 2016. De president en zijn familie vertrekken naar Hawaï voor een eindejaarsvakantie.

De persconferentie kon worden opgedeeld in wierook en tranen. Wierook in zijn overzicht van acht jaar in het Witte Huis, tranen om de nederlaag van Hillary Clinton en de gebeurtenissen in het Syrische Aleppo.

Voor beide tegenslagen ziet Obama dezelfde schuldige: Vladimir Poetin. De Russische president heeft Obama naar eigen zeggen in september aangemaand om “ermee op te houden” (‘cut it out’) – met het hacken van informatie van de Democratische Partij. Anders zouden er onmiddellijk acties komen, had hij toen gedreigd.

Hij had die boodschap afgeleverd tijdens de G20 in China, en het dreigement had gewerkt, aldus Obama, er is sindsdien niet meer gehackt. In september wilde hij niet verder gaan dan een waarschuwing omdat verdere maatregelen op dat moment geïnterpreteerd zouden worden als een ingreep in de verkiezingscampagne. “We wilden niet het ene of andere kamp bevoordelen”.

Maar nu komen er wel degelijk represailles om “Rusland een duidelijke boodschap te sturen dit niet opnieuw te doen omdat wij jullie wat kunnen aandoen”. Een deel van de Amerikaanse respons zal volgens Obama publiek bekendworden, maar een deel zal bij de Russen bekend zijn maar “niet bij iedereen”.

Ook voor de val van (het door rebellen en jihadisten vier jaar lang bezette Oost-)Aleppo is Poetin volgens Obama de hoofdschuldige, samen met de Syrische president Bashar al-Assad. “Dit bloed zit aan hun handen”.

‘Ronald Reagan draait zich om in zijn graf’

Obama zei voorts te hopen dat zijn opvolger, Donald Trump, akkoord gaat met een onderzoek naar de veronderstelde Russische cyberaanvallen op de VS, zeker nu na de CIA ook de FBI van mening blijkt dat de hackingpraktijken uit Rusland kwamen. Trump heeft tot dusver het verhaal als zou Poetin duchtig meegewerkt hebben aan een verkiezing van de Republikeinse kandidaat weggelachen.

Dat binnen de Republikeinse partij zoveel politici Rusland niet ongenegen zijn, steekt Obama: “Reagan zou zich in zijn graf omdraaien”, zei hij. Ronald Reagan stond bekend als een oude communistenvreter, maar wist als president wel in Reykjavik een enorme doorbraak met de Sovjetunie te bewerkstelligen.

Eerder vrijdag had Hillary Clinton het stilzwijgen doorbroken waarin zij zich sinds haar verkiezingsnederlaag had gehuld. Die nederlaag, aldus de Democrate, is grotendeels te wijten aan Poetin en de FBI-directeur, die een week voor de verkiezingen Clintons e-mailgate nog eens opfriste. Ook Michelle Obama deed vrijdag haar zegje, in een interview met Oprah Winfrey. Zij haalde zwaar uit naar Trump en zei dat de Verenigde Staten spijt zullen hebben omdat met het opstappen van haar man “geen volwassene” meer in het Witte Huis zal wonen. Met de Obama’s zal ook de hoop uit het Witte Huis verdwijnen, zei zij.

(Belga/RR)

Partner Content