Obama en Romney in de clinch over immigratie

© Reuters

In Florida gingen president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney het duel aan over immigratie. Doel: de stemmen van de groeiende Latinobevolking winnen.

Obama en Romney spraken weliswaar op verschillende dagen, maar ze deden dat wel voor hetzelfde publiek, de National Association of Latino Elected and Appointed Officials, die haar jaarlijkse bijeenkomst hield in Florida.

Obama speelde zich vorige week in de kijker bij Latino’s door de uitwijzingen stop te zetten van jonge illegale immigranten die door hun ouders mee naar de VS genomen werden, zolang ze hun school afmaken of in het leger dienen en geen strafblad hebben.

Obama’s populariteit bij Latino’s schoot in de peilingen vervolgens de lucht in. De president kwam zijn winst dus verzilveren. Ook Romney heeft zijn oog echter op de Latinobevolking laten vallen. Latino’s zijn katholiek en vaak conservatief in ethische dossiers. Hoewel ze doorgaans voor de Democraten stemmen, zien de Republikeinen een wingewest in hen.

Hoop

In Florida zei Obama dat Romney een tegenstander is van de ‘Dream Act’, een door de Republikeinen gekelderde wet die jonge illegalen een pad naar de naturalisatie zou bieden.

Obama wees erop dat de Dream Act in den beginne ook door heel wat Republikeinen gesteund werd, maar dat dat veranderde naarmate de verkiezingen dichterbij kwamen. “We hadden de Deream Act lang gelden al moeten goedkeuren”, zei hij. “Die is geschreven door leden van beide partijen. De wet is niet veranderd, de noden zijn niet veranderd. Het enige dat veranderd is, is de politiek.”

Obama zei dat hij met zijn initiatief van vorige week “De schaduw van de deportatie” zou lichten van jonge illegalen. “Het is hoog tijd dat we hen hoop geven.”

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times, reageerde de Romney-campagne korzelig op Obama’s toespraak. “Geen verkiezingsspeech kan het banenvernietigende beleid van de president verbergen”, zei woordvoerster Amanda Henneberg. “Dat heeft ertoe geleid dat de werkloosheid bij Hispanics elf procent bedraagt en dat miljoenen Hispanics in armoede leven.”

Compromis

Een dag eerder, op donderdag, had Romney voor dezelfde bijeenkomst van Latino-politici gesproken. Hij stelde zich een stuk milder op dan tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Toen had hij bijzonder harde standpunten ingenomen over immigratie, onder andere door te zeggen dat hij verwachtte dat illegale immigranten “zichzelf zouden deporteren.”

In Florida liet Romney in het midden of hij Obama’s opschorting van uitwijzingen voor jonge illegalen zou afvoeren als hij verkozen werd.

“We kunnen en moeten hier een compromis over vinden”, citeerde de New York Times hem. “We zijn het aan onszelf verschuldigd als Amerikanen om te verzekeren dat onze natie een land van kansen blijft, zowel voor zij die hier geboren zijn als voor zij die onze waarden delen, onze wetten respecteren en naar hier willen komen.”

Romney voegde eraan toe dat immigratiehervorming niet alleen een morele plicht is, maar ook een economische noodzaak.

Politiek gewicht

Latino’s zijn het snelst groeiende bevolkingsegment in de VS. ook hun politieke gewicht groeit dus. In een aantal belangrijke strijdstaten – waaronder Florida, Nevada en Colorado – kunnen zij het pleit beslechten en dus beslissen wie er volgend jaar in het Witte Huis komt te zitten. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content