Noord-Korea verplicht ander telefoonnummer om 'Grote Leider' te eren

27/11/15 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:14

Noord-Koreaans autoriteiten hebben de grootste gsm-operator van het land verplicht om de kenmerkende regiocode te veranderen naar 1912, het geboortejaar van Kim Il-sung, die in het land wordt beschouwd als 'Eeuwige Heerser'.

Noord-Korea verplicht ander telefoonnummer om 'Grote Leider' te eren

Kim Il-Sung met zijn zoon Kim Kim Jong-Il © Reuters

Dat meldt de online krant Daily NK. In Noord-Korea loopt momenteel een propagandacampagne om het geboortejaar van Kim Il-sung te vieren. In aanloop daarvan moet Koryolink, een van de belangrijkste operatoren van het land, het nummer 2 toevoegen aan de huidige regiocode 191.

Massaherdenking van Kim Il-sung

Massaherdenking van Kim Il-sung © BELGA

Noord-Koreanen toetsen voortaan dus het geboortejaar van Kim Il-sung in als binnenlandse regiocode. Ook buitenlanders die gebruik willen maken van Koryolink moeten de nieuwe code gebruiken. Op die manier willen autoriteiten er zeker van zijn dat de Noord-Koreanen de grondlegger van het regime ook herdenken wanneer ze telefoneren. De andere operatoren, zoals Kangsung, behouden voorlopig hun eigen codes.

Sinds de lancering van de gsm-operator in 2008 kochten al zo'n 2,5 miljoen Noord-Koreanen een abonnement. Hoewel de kostprijs van een basistelefoon kan oplopen tot een vijfde van het gemiddelde jaarsalaris, zijn er steeds meer Noord-Koreanen die er een hebben en het ook effectief kunnen gebruiken. Er worden namelijk steeds meer nieuwe zendmasten geïnstalleerd. Koryolink is vooral populair bij de elite.

Kim Il-sung, die wordt aanzien als de 'Eeuwige President' en 'Grote Leider' regeerde over het land van 1972 tot 1994. Zijn verjaardag - 8 juli - is een officiële feestdag. Vanaf nu wordt dus ook zijn geboortejaar gevierd. (MVM)

Onze partners