Noord-Ierse dominee en politicus Ian Paisley is overleden

12/09/14 om 15:26 - Bijgewerkt om 20:37

De Noord-Ierse voormalige dominee en politicus Ian Paisley, een historische figuur van het radicale protestantisme in Noord-Ierland, is overleden. Hij werd 88.

Noord-Ierse dominee en politicus Ian Paisley is overleden

Ian Paisley © Belga Image

Zijn vrouw Eileen maakte bekend dat Ian Paisley vanochtend overleed, meldt de BBC.

Paisley was van 1971 tot 2008 leider van de orthodox-protestantse Democratic Unionist Party (DUP) en van maart 2007 tot mei 2008 premier van Noord-Ierland. Daarna legde hij op 81-jarige leeftijd beide functies neer. Peter Robinson volgde hem op als DUP-leider en premier.

Ultraconservatief

Paisley hield er ultraconservatieve ideeën op na, onder andere met betrekking tot homoseksualiteit en sodomie.

Hij was ook fel gekant tegen alle vredesakkoorden met de katholieken; zo verzette hij zich ook tegen het bekende Belfast Agreement (1998), ook bekend als de Goedevrijdagakkoorden.

Hij had toen als loyaal royalist zelfs even hommeles met Her Majesty, die hij een 'papegaai van (Tony) Blair' noemde.

Uiteindelijk werkte de dominee, onder druk van Londen, toch mee aan het vredesproces en vormde hij een regering met de 'pro-Ierse' Martin McGuinness van Sinn Fein. Dat was onvoldoende om hem het predicaat 'Mister No' te ontnemen.

Geweld

Paisley leed aan een hartkwaal; finaal ging hij onderuit met een pacemaker, maar zeker niet als peacemaker. Hoewel hij nooit direct in verband gebracht kon worden met terreuractiviteiten van de 'loyalisten' (degenen die onder Brits bestuur wilden blijven), geldt hij als oprichter van een resem protestgroepen die het geweld niet schuwden.

In 1987 verbaasde hij vriend en vijand door, na tien jaar lang te hebben gezworen om nooit met de katholieken samen te werken, zijn DUP in zee te laten gaan met Sinn Fein.

Papenvreter

Van 1979 tot 2004 zetelde hij als lid voor Noord-Ierland in het Europees Parlement. Daar zorgde hij in 1988 voor ophef door er de op bezoek zijnde toenmalige paus Johannes Paulus II uit te schelden als 'de antichrist'.

Als fervent papenvreter verzette hij zich ook tegen culturele 'uitwassen' als een toneelversie van 'Jesus Christ Superstar'. 'Uiteraard' was Paisley ook tegen abortus gekant, al zat hij met dit standpunt wel op dezelfde lijn als de katholieken. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners