Nieuwe president Rohani: 'Iran zal nooit atoomwapens ontwikkelen'

18/09/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 19/09/13 om 06:03

Hassan Rohani, de gematigde nieuwe president van Iran zegt dat zijn land geen atoomwapens wil. Een week voor de algemene vergadering van de VN opent hij zo de deur voor onderhandelingen met het Westen.

Nieuwe president Rohani: 'Iran zal nooit atoomwapens ontwikkelen'

Hassan Rohani © Reuters

"Onder geen enkele omstandigheid zouden wij massavernietigingswapens willen, inclusief atoomwapens", zei de recent verkozen Rohani in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC. "Wij hebben nooit een atoombom willen ontwikkelen. We willen alleen vredelievende nucleaire technologie."

Op die manier lijkt de nieuwe president een opening te maken voor ontspanning met het Westen. Sinds jaren zijn er spanningen omdat vooral de VS en Israël veronderstellen dat Iran bezig is met de ontwikkeling van atoomwapens. Beide landen hebben herhaaldelijk gedreigd met militair ingrijpen om te voorkomen dat het ooit zo ver komt.

'Positief en constructief'

Rohani wisselde recent brieven uit met VS-president Barack Obama. Hij noemde die correspondentie in het NBC-interview 'positief' en 'constructief': "Het zou een subtiele, kleine stap voorwaarts kunnen zijn voor een belangrijke toekomst."

Volgens Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis, had Obama in zijn brief gesteld dat hij openstaat voor onderhandeling met Iran over het nucleaire probleem, maar dat dat aanbod "niet eindeloos open blijft."

Rohani's uitspraken komen er nadat de VS gedreigd had om Irans buurland Syrië aan te vallen als vergelding voor het gebruik van chemische wapens. Daar lijkt nu een diplomatieke oplossing voor uit de bus te kunnen komen.

Washington stelt dat het mede aan de 'geloofwaardige dreiging' te danken is dat die zaak kantelde. Tegelijkertijd wordt de harde houding tegenover Syrië gezien als een signaal voor Iran dat het de VS menens is.

Donderpreek

De echte machtsverhoudingen in Iran zijn wel eens vaag, maar ayatollah Ali Khamenei, de hoogste autoriteit in de islamitische republiek, laat horen dat hij achter de nieuwe president staat.

"Inzake het nucleaire programma heeft deze regering de vol macht en complete autoriteit", zei Rohani aan NBC. "Het probleem zal niet aan onze kant liggen. Wij hebben voldoende politieke bewegingsvrijheid om dit probleem op te lossen."

Volgende week spreken zowel Rohani als Obama de algemene vergadering van de Verenigde Naties toe. In de tijd van Rohani's voorganger Mahmoud Ahmedinejad leidde dat van de kant van Iran steeds tot donderpreken aan het adres van de VS. Uitkijken wordt nu of het deze keer anders wordt.

Onze partners