Nederlands slachtoffer mazelen 'koos bewust voor God'

29/10/13 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:46

Het 17-jarige meisje dat in Nederland overleed aan de complicaties van mazelen, had er bewust voor gekozen zich niet te laten inenten.

Nederlands slachtoffer mazelen 'koos bewust voor God'

Mazelen © Belga

Enkele dagen geleden overleed in het Zeeuwse Tholen een meisje (17) aan de complicaties van mazelen. Volgens het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was ze niet ingeënt.

"Ze koos er bewust voor om zich ondanks haar zwakke gezondheid niet te laten inenten", zegt Govert Kamerik, haar schooldirecteur in de Volkskrant.

Bijbelgordel

Dit is het eerste dodelijke slachtoffer, sinds de mazelenepidemie in mei uitbrak in Nederland. Zeker 2.016 kinderen zijn ondertussen al besmet. De meeste patiënten zijn nooit ingeënt en zitten op reformatorische scholen in de bijbelgordel, de strook van Zeeland tot Veluwe. Gereformeerden weigeren vanwege hun geloof elke vorm van inenting. Landelijk is 95 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen, in de bijbelgordel soms nog geen 80 procent.

Abortus

Premier Mark Rutte ijvert al sinds juli voor vaccinaties, maar zijn woorden stoten in de bijbelgordel op protest. De gereformeerde predikant in Tholen, J. Schipper, is niet gediend met de politieke kritiek. "In een land waar scheiding tussen kerk en staat bestaat, moet de premier zich niet moeien met de kerk", zegt hij.

Nochtans ging er na het overlijden van het meisje een golf van ongeloof door heel Nederland. "Gelovigen beklagen zich ook niet steeds in het openbaar over abortus", weerlegt de predikant de kritiek.

Lichamelijke handicap

Het overleden meisje had een lichamelijke handicap. "Juist vanwege haar ziekte, was ze op een erg volwassen wijze bezig met het geloof", klinkt het in Tholen. "Ze koos er bewust voor om zich niet te laten inenten."

Het schoolpersoneel en haar medeleerlingen van het gereformeerde Calvijn College reageren geschokt op het overlijdensbericht. Maar de school wil geen standpunt innemen tegenover de vaccinatiekwestie. (AVE)

Onze partners