Nederlands minister laat zich met privéjet in Italië ophalen

25/08/10 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Na een storm van kritiek kondigt Tineke Huizinga aan dat ze de kosten - zo'n 11.800 euro - zal terugbetalen.

De ontslagnemende Nederlandse minister Tineke Huizinga heeft zich vanuit haar vakantieadres in Italië met een privéjet laten overvliegen naar Den Haag om een vergadering bij te wonen. Aan de vlucht hangt een prijskaartje van 11.800 euro. Huizinga belooft het bedrag terug te betalen.

De Volkskrant pakte woensdag met het nieuws uit. Huizinga was met vakantie in een periode dat ministers traditiegetrouw praten over de begroting van hun departement.

Volgens haar woordvoerder had Huizinga vakantie genomen omdat ze in Friesland woont en de schoolvakantie daar later begon. Toen ze naar Den Haag moest, was er geen gewone lijnvlucht beschikbaar. Daarom huurde ze een privéjet. Ze keerde wel met een lijnvlucht terug naar Italië.

In een eerste reactie verklaarde Huizinga dat het niet zo gek is dat ze met een 'vliegtaxi'' naar Den Haag terugkeerde. 'Terugkomen is altijd duur', zo luidde het . 'De data van begrotingsvergaderingen veranderen nog wel eens'.

Maar in de loop van woensdag raakte bekend dat ze de kosten zou terugbetalen nadat er in politiek Den Haag commotie was ontstaan over haar dure trip.

Onze partners