Nederland: nog geen oplossing voor zorgcrisis

De Nederlandse premier Mark Rutte. © BELGAIMAGE

Voor de tweede nacht op rij hebben onderhandelingen binnen de Nederlandse regeringspartijen geen oplossing gegeven voor het conflict over de nieuwe zorgwet. Die wet was, met 3 stemmen van regeringspartij PvdA, weggestemd in de Eerste Kamer.

Wat eerst, dinsdagavond, een conflict van beperkte omvang leek te zijn, is twee dagen later nog niet opgelost.

In de Eerst Kamer (vergelijkbaar met de Senaat) werd de nieuwe zorgwet van minister van Volksgezondheid Edith Schippers weggestemd. De coalitie van liberale VVD en sociaaldemocratische PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer maar daar lag het niet aan bij deze stemming. Minister Schippers en haar regeringspartners hadden enkele oppositiepartijen overtuigd om mee te stemmen. Echter: 3 PvdA-leden stemden tegen. Ze konden zich niet vinden in de regeling dat zorgverzekeraars voortaan mochten bepalen bij welke specialisten hun klanten terechtkunnen, tenzij die klanten een hogere premie betalen. Dat was voor hen een inbreuk op de vrijheid van de patiënt.

Inpraten

De wet was (ook) bedoeld om een miljard te besparen, ze zou op 1 januari ingaan.

Dat alles komt nu op de helling te staan, tenzij de dissidenten meteen hun weerstand opgeven en de (zo goed als) ongewijzigde wet alsnog goedkeuren.

VVD-minister Schippers, boos, moet gezegd hebben dat de PvdA het probleem gecreëerd had en het dus ook maar moest oplossen. Er werd gesproken over een ontluikende “kerstcrisis”.

Woensdag liep de PvdA-top de deur plat bij een van de dissidenten, de zieke Adri Duivesteijn, die echter niet of onvoldoende bereid was toe te geven.

De gesprekken, binnen de PvdA, en tussen VVD en PvdA, gaan nu verder in de verwachting dat ze “kunnen leiden tot een positieve uitkomst”, zo zei de Nederlandse premier Mark Rutte woensdagnacht, nadat hij samen met andere kopstukken van VVD en PvdA had gesproken.

De oppositiepartijen die het zorgplan steunden, het linksliberale D66, en de christelijke partijen ChristenUnie en SGP, zijn kort bijgepraat. Ook zij zijn niet in de wolken over het verloop, en zijn niet enthousiast om een geamendeerde wet ook weer te ondersteunen.

Volgens Nederlandse commentatoren wordt eraan gedacht bepaalde modaliteiten van de wet, die later zouden uitgewerkt worden, nu al in de wet op te nemen. Die modaliteiten zouden de macht van de zorgverzekeraars inperken. Of dit genoeg is om de dissidenten over de brug te halen, en of men hiermee langdurig oponthoud van de wet kan vermijden, is onduidelijk.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content