Nazimisdadiger John Demjanjuk (91) overleden in bejaardentehuis

17/03/12 om 12:34 - Bijgewerkt om 12:34

In mei 2011 is Demjanjuk wegens medeplichtigheid aan moord op minstens 28.060 joden in het uitroeiingskamp Sobibor tot vijf jaar cel veroordeeld.

Nazimisdadiger John Demjanjuk (91) overleden in bejaardentehuis

© AFP

De veroordeelde voormalige nazikampbewaker John Demjanjuk is op 91-jarige leeftijd overleden in een bejaardentehuis in Duitsland. Dat bevestigt de Duitse politie. Demjanjuk overleed in een bejaardentehuis in Bad Feilnbach nabij Rosenheim, in het zuidoosten van Duitsland.

Vrij ondanks veroordeling
Demjanjuk, afkomstig uit Oekraïne, werd in mei 2011 door een rechtbank in München veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op meer dan 28.000 joden in het vernietigingskamp in Sobibor, dat nu in Polen ligt. Hij was er kampbewaker gedurende zes maanden in 1943.

Zijn proces duurde 18 maanden en was een van de laatste grote naziprocessen. Het openbaar ministerie had zes jaar cel geëist, de verdediging vroeg de vrijspraak. Volgens de advocaat van Demjanjuk bewees niets dat zijn cliënt in Sobibor aanwezig was, en als hij dat al was, dan was hij gedwongen door de omstandigheden, luidde het toen.

Omdat Demjanjuk al 91 jaar was, al twee jaar in voorhechtenis had gezeten en geen enkel risico inhield voor de maatschappij en ook omdat hij in beroep ging tegen zijn veroordeling, werd hij toch vrijgelaten. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners