Nationale Garde massaal op straat in Ferguson

25/11/14 om 23:50 - Bijgewerkt om 23:50

Ruim 2.000 leden van de Nationale Garde zijn opgetrommeld om de orde te handhaven in de Amerikaanse stad Ferguson. De burgemeester van die stad beklaagde zich erover dat tijdens de rellen van maandagnacht de Nationale Garde wegbleef om gebouwen in naburig St. Louis te kunnen beschermen.

Nationale Garde massaal op straat in Ferguson

James Knowles III, burgemeester van Ferguson © Belga

De rellen van maandagnacht, die losbarstten nadat het besluit van de Grand Jury om agent Darren Wilson buiten vervolging te stellen laattijdig door de procureur werd bekendgemaakt, leidden tot een boze persconferentie van de burgemeester van Ferguson, James Knowles III, die niet te spreken was over de afwezigheid van de gouverneur van de staat Missouri, Jay Nixon, en vooral over de afwezigheid van de Nationale Garde.

Nixon, die de noodtoestand had uitgeroepen en de Nationale Garde had gemobiliseerd, had blijkbaar die Nationale Garde vooral behouden voor de hoofdstad van de staat, St. Louis, waar enkele gebouwen beschermd werden tegen niet aanwezige manifestanten.

'Overweldigd'

De burgemeester legde er tijdens een persbijeenkomst de nadruk op dat, terwijl zijn stad brandde, hij vruchteloos probeerde de gouverneur te bereiken om de Nationale Garde naar Ferguson te sturen. Dat gebeurde pas heel laattijdig, nadat de ravage was aangericht.

"Ik geloof niet dat we het engagement van de staat gekregen hebben waarop we hoopten", aldus de burgemeester. "en wetend dat zovelen een misdrijf begaan hebben, dingen vernield hebben, waarvoor ze niet terecht zullen staan omdat de ordemacht overweldigd was - dat baart me zorgen voor de komende nachten."

De gouverneur kondigde in repliek aan dat er meer reservisten (ex-militairen) opgeroepen worden voor de Nationale Garde. Hun aantal wordt opgetrokken van 700 naar 2.200 en die 2.200 leden zullen de straten van Ferguson beveiligen.

Lees meer over:

Onze partners