Moslimextremisme wellicht motivatie voor aanslagen Boston

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Er zijn meer een meer aanwijzingen dat de bomaanslagen in Boston gepleegd zijn uit een radicaal islamitische motivatie. Volgens de politie waren de broers van plan om nog meer aanslagen te plegen.

De jongste verdachte van de bomaanslagen in Boston is af en toe bij bewustzijn. Hij heeft al schriftelijk geantwoord op vragen van de FBI. Dat zeggen verschillende Amerikaanse media.

De 19-jarige Djokhar Tsarnaev, die zich in een ernstige toestand in het ziekenhuis bevindt, wordt er samen met zijn overleden broer van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dubbele explosie tijdens de marathon van Boston op 15 april.

Djokhar vertoonde na zijn arrestatie een wonde in zijn hals. Mogelijk wilde hij zelfmoord plegen. Het is niet zeker of hij ooit nog zal praten. Hij werd vrijdagavond gevat na een ongeziene klopjacht.

Radicaal islamitische motivatie

Intussen lijkt het er meer en meer op dat de broers de aanslagen pleegden uit een radicaal islamitische motivatie. Bij de aanslag kwamen twee vrouwen en een achtjarige jongen om het leven.

Djokhar en zijn oudere broer Tamerlan immigreerden in 2003 naar de Verenigde Staten. De jongste leek volledig geïntegreerd en leefde een onopvallend bestaan. Zelfs na de aanslagen op de marathon van Boston, ging hij gewoon naar de les op de universiteit van Dartmouth, zo blijkt nu.

‘Tamerlan (de oudste), was de jongste jaren enorm veranderd,’ zegt een familielid. ‘Het leek wel of hij was gebrainwashed. Hij sprak alleen nog maar over het pad van God.’

Dochtertje

Tamerlan, die donderdag omkwam bij de klopjacht, was volgens de krant Washington Post gehuwd met een 23-jarige Amerikaanse, met wie hij een dochtertje had. De 26-jarige Tsjetsjeen werd in het verleden wel al eens ondervraagd door de FBI “op vraag van een buitenlandse regering”.

Volgens een politiebron aan de New York Times gebeurde dat op vraag van Rusland. “Het onderzoek was gebaseerd op informatie volgens dewelke hij aanhanger was geworden van de radicale islam. In 2010 zou hij sterk veranderd zijn en zich klaargehouden hebben om te gaan vechten met clandestiene groepen in een regio in Rusland”, bevestigt de FBI.

Geen aanwijzingen

Maar na onderzoek van de communicatie van Tamerlan en na de overvraging van hemzelf en zijn entourage oordeelde de federale politie “dat er geen aanwijzingen waren van terroristische actiiteiten”. In de Wall Street Journal zegt de vader van de verdachte dat Tamerlan hem in 2012 enkele maanden heeft bezocht in Dagestan, uitsluitend om familieleden te bezoeken.

De twee broers beraamden allicht nog meer aanslagen. Dat heeft de politiecommissaris van de stad Ed Davis gezegd op de televisiezender CBS.

Bommen en granaten

De politie raakte donderdagavond verwikkeld in een schietpartij waarbij Tamerlan Tsarnaev, de oudste van de twee broers van Tsjetsjeense origine, om het leven kwam. Op de plaats van het incident stootte de politie op een arsenaal zelfgemaakte bommen en granaten. “Op basis van de gevonden bewijzen hebben we alle redenen om aan te nemen dat ze nog andere mensen gingen aanvallen”, stelde Davis.

FBI onder vuur

De inlichtingendienst FBI ligt intussen steeds meer onder vuur. De dienst ontving vorig jaar immers een verzoek van de Russische autoriteiten om Tamerlan op te volgen na een verblijf van een half jaar in Dagestan en Tsjetsjenië. Moskou beschikte over aanwijzingen dat de man een extremistisch gedachtengoed aanhing.

“Er moeten veel vragen beantwoord worden. Waarom is hij niet ondervraagd bij zijn terugkeer? Wat gebeurde er in Tsjetsjenië dat hem geradicaliseerd zou kunnen hebben?”, zo vroeg senator Charles Schumer zich af. Diens collega Lindsay Graham wreef de FBI eveneens aan een aantal aanwijzingen over het hoofd te hebben gezien. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content