Moslimbroeders plannen 'vrijdag van woede' in Egypte

16/08/13 om 07:41 - Bijgewerkt om 07:41

Vrijdag dreigt een derde dag van bloedvergieten te worden. Zo roepen de moslimbroeders massaal op om opnieuw de straat op te gaan tijdens een 'vrijdag van de woede'.

Moslimbroeders plannen 'vrijdag van woede' in Egypte

© Reuters

"Protestmarsen tegen de staatsgreep zullen na het gebed vertrekken vanuit alle moskeeën in Cairo en zich begeven naar het Ramsesplein", aldus woordvoerder Gehad El Haddad op twitter.

De oproep komt er twee dagen nadat de autoriteiten op bloedige wijze de protestkampen van de moslimbroeders evacueerden in de Egyptische hoofdstad. Volgens de Egyptische regering vielen daarbij officieel 578 doden. Egypte kondigde de noodtoestand af.

Met scherp schieten

Naar aanleiding van de nieuwe protesten heeft de Egyptische regering aangekondigd dat de politie met scherp mag schieten op iedereen die officiële gebouwen of ordetroepen aanvalt.

Ondertussen heeft de VN-Veiligheidsraad het buitensporige geweld in Egypte veroordeeld. De vijftien leden roepen alle partijen op het geweld te stoppen, zo verklaarde voorzitster Maria Cristina Perceval na afloop van een extra zitting. Ze betreuren de vele slachtoffers en hopen op stappen richting een 'nationale verzoening'.

Egypte niet gediend met kritiek

Eerder had ook al de Amerikaanse president Barack Obama aangekondigd dat de VS hun gezamenlijke militaire oefeningen met Egypte zouden annuleren. "Hoewel we onze relatie met Egypte willen behouden, kan onze traditionele samenwerking niet voortgaan als normaal terwijl burgers gedood worden in de straat en rechten worden ingeperkt", zei hij daarbij.

De huidige machthebbers in Egypte zijn echter allerminst gediend met die kritiek. De woorden van Obama riskeren 'de gewapende groepen nog aan te moedigen', hekelde interimpresident Mansour in een mededeling.

"Egypte heeft af te rekenen met terreurdaden die overheidsgebouwen en vitale installaties viseren", klonk het nog. "Egypte waardeert de oprechte standpunten van de wereldmachten, maar staat op zijn complete soevereiniteit en zelfbeschikkingsmacht." (Belga/TE)

Onze partners