Minstens 54 doden bij anti-sjiitische aanslagen in Bagdad

23/04/10 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

De bloedige aanslagen in de Iraakse hoofdstad zijn voorlopig nog niet opgeëist.

Minstens 54 doden bij anti-sjiitische aanslagen in Bagdad

© Reuters

Een reeks aanslagen tegen sjiitische doelwitten in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft volgens de veiligheidstroepen aan minstens 54 mensen het leven gekost. Er is ook sprake van 180 gewonden.

De Arabische nieuwszender al-Arabija bericht zelfs over 67 doden en 112 gewonden. Bij de twee aanslagen met bomauto's in de arme sjiitische wijk Sadr City vielen er alvast 21 doden en 45 gewonden. Bij een explosie op een marktplein raakten zeven mensen gewond.

Aan het begin van het gebed pleegden terroristen ook drie aanslagen tegen sjiitische moskeeën. Bij de ontploffing aan de moskee Abdel Hadi Chalabi vielen er 3 doden en 14 gewonden. Andere bomauto's ontploften aan de moskee Mohsen al-Hakim, waarbij er acht doden vielen, en aan de moskee al-Sadrein, waar er zes mensen gewond raakten.

Onderzoeksrechter geviseerd

De daders viseerden ook de woning van de onderzoeksrechter, Fadel Mahmoud Saleh, die gespecialiseerd is in terrorisme. Hij was op het moment van de aanslag thuis maar raakte niet gewond. Zijn twee zonen werden wel getroffen. Eerder deze maand probeerden terroristen hem al te vermoorden via een kleefbom onder zijn auto.

De politie ontdekte nog zeven bommen die niet tot ontploffing waren gekomen. Voorlopig zijn de bloedige aanslagen nog niet opgeëist. Eerder deze week maakten Amerikaanse troepen nog bekend dat ze drie hooggeplaatste leiders van de terreurbeweging al-Qaeda in Irak hadden vermoord.

Lees meer over:

Onze partners