Migranten en kinderen zijn kind van de Griekse rekening

21/12/12 om 20:14 - Bijgewerkt om 20:14

De vluchtelingentak van de VN waarschuwt voor een escalatie van racistisch geweld. Liefdadigheidsorganisaties wijzen er op dat kinderen de crisis contant betalen.

Migranten en kinderen zijn kind van de Griekse rekening

© Reuters

Giorgos Tsarbopoulos, het hoofd van vluchtelingenpoot van de VN UNHCR, presenteerde in Athene een rapport waaruit blijkt dat het aantal racistische geweldplegingen in Griekenland naar dramatische hoogten stijgt. Het Racist Violence Recording Network, een onderdeel van het UNHCR, verzamelde gegevens over die haatmisdrijven.

In de periode van januari 2012 tot september 2012 werden 87 incidenten opgetekend. Tsarbopoulos merkt meteen op dat dit "slechts het topje van de ijsberg is. Het aantal gekende feiten is niet representatief voor het werkelijke aantal."

Het overgrote deel waren zware fysieke aanvallen. De slachtoffers waren in 85 gevallen mannen, tussen 18 en 35 jaar oud. 84 van de 87 slachtoffers zeiden zeker te weten dat ze aangevallen werden omdat ze buitenlanders waren. De twee vrouwen droegen een hijab en zien daarin de reden van de aanval.

Gouden Dageraad

De daders treden volgens het rapport meestal op in groepen. In 48 gevallen konden ze aan extremistische groepen gelinkt worden door hun kleding of omdat ze herkenbare tekens droegen. Zo konden enkele slachtoffers in hun daders aanhangers herkennen van de neonazistische partij Gouden Dageraad, die 18 zetels heeft in het parlement. Dat hoeft niet te verwonderen, want Gouden Dageraad roept al van bij haar eerste verkiezingsoverwinningen op tot geweld tegen buitenlanders.

Politie gaat niet vrijuit

In het rapport wordt kritiek geformuleerd op de Griekse overheid, die niet accuraat zou optreden. "Bij 15 incidenten waren de politie en racistische misdrijven en geweld verweven met elkaar: politieagenten vernietigen identiteitspapieren bij controles, er zijn gevallen bekend waarbij mensen mishandeld werden in het politiekantoor. Daarenboven worden de slachtoffers eerder aangepakt als daders omdat ze illegaal in het land verblijven, in plaats van hen als slachtoffers te helpen."

'Front vormen tegen fascisme'

Ook vanuit politieke hoek wordt het fenomeen Gouden Dageraad geviseerd. De socialistische partij Pasok roept "het democratische spectrum" op front te vormen tegen de neonazistische partij. "We moeten de lokale overheden, de ngo's en de religieuze netwerken steunen in hun strijd." Dat de invloed van Gouden dageraad niet enkel op straat te voelen is, bewijst een uitspraak van een partijtopper uit Pasok: "We hebben contacten met de politie en de regering om de infiltratie van het fascisme tegen te gaan."

De Glimlach van de Kinderen

Niet alleen migranten lijken kwetsbaarder in deze Griekse crisis, ook de kinderen hebben het moeilijker. Dat zegt Yannopoulos Costas, voorzitter van The Smile of the Child: een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor kinderen. De ontstaansgeschiedenis van de ngo is ontroerend. "Mijn zoontje is 17 jaar geleden gestorven aan een hersentumor," vertelt Costas. "In zijn dagboeken schreef hij altijd dat er voor de Griekse kinderen moest gezorgd worden. In onze gesprekken kwam dat ook altijd bovendrijven. Zijn laatste brief aan mij eindigde hij met: 'Vader, vergeet de Griekse kinderen niet'"

"Costas was een succesvol zakenman", zo pikt Jimmy Jamar in. "Maar hij liet zijn drie ondernemingen vallen om de wens van zijn zoon te volbrengen" Jamar is het hoofd van de Brusselse vertegenwoordiging van de Europese Commissie. "In september heb ik met een paar vrienden een burgerproject opgericht, uit solidariteit met het Griekse volk. In tien weken tijd hebben we 400 mensen gemobiliseerd voor een Homeros-voorleesmarathon. Daar kwamen 2.000 mensen op af. We moesten er zelfs 500 weigeren."

De opbrengst van het project, 12.236 euro, schonk Jamar aan Costas' organisatie. Die is op zo'n 15 jaar tijd uitgegroeid tot een orgaan van 330 betaalde medewerkers en 2.000 vrijwilligers. The Smile of The Child heeft ambulances, vertrekt medische hulp en organiseert vervoer naar scholen. "Wij werken hard om het leven van alle Griekse kinderen, zonder onderscheid op grond van ras, kleur of godsdienst, beter te maken."

Afghaanse prostitutienetwerken in Athene

En er is werk aan de winkel, weet ook Tsarbopoulos. Niet alleen verarmt de Griekse bevolking, waardoor heel wat kinderen een onbezorgd leven aan zich zien voorbijgaan. Ook minderjarige vluchtelingen worden nu extra hard getroffen. Verhalen als die van Costas over Afghaanse kinderen die voor de Griekse kust in het water gegooid worden, zodat ze door de Griekse kustwacht opgepikt worden, kent Tsarbopoulos ook. "Er zijn honderden verhalen. Ik heb weet van prostitutienetwerken van Afghaanse jongentjes in bepaalde Atheense wijken."

Griekse politici hameren erop dat in Griekenland niet enkel een economische crisis aan de gang is, maar ook en vooral een politieke. Alvast de sowieso zwakkere sociale groepen als migranten en minderjarigen kunnen daarvan meespreken.

Door Simon Demeulemeester in Athene

Onze partners