Meer dan de helft van de Schotten voor onafhankelijkheid

© AFP

Meer dan de helft van de Schotten wil dat Schotland afhankelijk wordt na de uitslag van het referendum van donderdag, waarbij de Britten gekozen hebben om de Europese Unie te verlaten. Dat blijkt uit een peiling bij 620 Schotten, die zondag werd gepubliceerd door de Sunday Times.

Volgens de peiling wil 52 procent van de Schotten dat Schotland zich afscheidt van de rest van het Verenigd Koninkrijk. De Schotten hadden donderdag massaal voor het “Remain”-kamp gestemd bij het referendum, en meteen na de uitslag van de volksbevraging liet premier Nicola Sturgeon al weten dat het zeer waarschijnlijk was dat er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum zal worden georganiseerd, zodat de Schotten niet uit de Europese Unie moeten stappen.

Na een spoedvergadering met haar kabinet op zaterdag zei de premier dat “een tweede referendum over de onafhankelijkheid van Schotland duidelijk een optie is die op tafel moet liggen, en die ook zeker op de tafel ligt”. “Er zullen maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke wettelijke voorwaarden worden ingelost”, zei ze.

In 2014 verwierp 55 procent van de Schotten de onafhankelijkheid nog. Ondertussen werden ook al meer dan 100.000 handtekeningen verzameld voor een nieuw Schots referendum. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content