'Luchtaanvallen doden 1.000 IS-strijders per maand'

06/06/15 om 00:52 - Bijgewerkt om 00:57

Volgens de bevelvoerende Amerikaanse generaal komen bij coalitiebombardementen maandelijks zo'n 1.000 IS-strijders om het leven. "Daardoor wordt de gevechtscapaciteit van IS ernstig beknot'.

'Luchtaanvallen doden 1.000 IS-strijders per maand'

Ontploffing na bombardement in de buurt van Tikrit © REUTERS

Het getal werd gegeven door generaal John Hesterman, hoofd van de luchtcampagne tegen IS.

HIj reageerde tijdens een persbriefing op berichten dat slechts 1 op 4 uitgestuurde toestellen een bombardement kunnen uitvoeren. In bijna 3 op 4 gevallen krijgen de piloten onvoldoende precieze informatie over doelwitten om te kunnen bombarderen. De generaal gaf dit toe maar zei dat dit "compatibel was" met hoe het historisch ging. Met andere woorden: ook in het verleden keerden vele vliegtuigen terug zonder een missie uit te voeren.

15.675 vluchten

De generaal deed zijn best, ook in het licht van recent verloren terrein in Ramadi en Palmyra, om de efficiëntie van de luchtaanvallen in de verf te zetten. "Ze helpen de grondtroepen om terreinwinst te boeken, we halen per maand meer dan 1.000 vijandelijke strijders van het slagveld. We vernietigden een groot deel van de gevechtscapaciteit van IS."

Dit zijn de eerste slachtoffercijfers die het Amerikaanse leger bekendmaakt. Eerder werd in de Amerikaanse pers gewag gemaakt van "minstens 10.000 gedode IS-strijders" in de afgelopen tien maanden, wat compatibel is met 1.000 doden per maand.

Het ministerie van Defensie, het Pentagon, geeft wel toe dat het moeilijk is betrouwbare cijfergegevens te verzamelen.

Dat gebeurt onder meer op basis van satellietbeelden en van IS-berichten.

Sinds augustus 2014 zijn er 15.675 vliegtuigen uitgevlogen.Tijdens 4.423 vluchten werd een bombardement uitgevoerd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners