Libische olievelden in brand na aanval IS-militanten

21/01/16 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

In Libië hebben IS-strijders olie-installaties in brand gestoken bij een poging om de lucratieve installaties te veroveren.

Libische olievelden in brand na aanval IS-militanten

Brand olievelden Libië © Reuters

Olievelden in Libië staan in brand na een nieuwe, mislukte aanval van jihadisten van Islamitische Staat (IS) om de lucratieve energie-installaties te veroveren. Dat meldden de nationale oliemaatschappij van Libië (NOC) en het officiële agentschap Lana.

De gevechten vinden plaats in de regio van Ras Lanouf, een enorm olieveld zowat 650 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. In een communiqué meldt de NOC dat de toestand "op milieuvlak rampzalig" is. Het olieveld wordt geëxploiteerd door het bedrijf Harouge, het voormalige Veba Oil.

Grootste oliereserves van Afrika

IS, dat sterk staat in het noorden van het door chaos geregeerde Libië, had begin januari reeds tweemaal, in al-Sedra en Ras Lanouf, geprobeerd om olievelden te veroveren. Ook in Syrië zijn olievelden en de verkoop van het zwarte goud een grote bron van inkomsten voor de soennitische fundamentalisten. Hun uitvalsbasis in de regio is de stad Sirte.

Libië beschikt, met naar schatting 48 miljard vaten, over de grootste oliereserves van Afrika. Sinds de val van kolonel Kadhaffi en de daarop volgende burgeroorlog is de productie van olie danig teruggevallen. Momenteel hoopt de "internationale gemeenschap" dat Libië uit het dal weet te kruipen door de vorming van een regering van nationale eenheid. (Belga/AVE)

Onze partners