Levenslang voor Grieks agent die tiener doodschoot

11/10/10 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:31

De schietpartij was de aanleiding voor wekenlange rellen met jongeren in Griekenland.

De agent die in 2008 in Athene een Griekse tiener doodschoot, is maandag schuldig bevonden aan dood door schuld. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

De dood van de jongen zorgde voor hevige rellen in Griekenland die wekenlang duurden. Tientallen winkels, bankgebouwen en auto's gingen in vlammen op.

De onrust begin toen jongeren in december 2008 stenen en andere voorwerpen gooiden naar een politieauto in de Atheense wijk Exárchia, waar veel anarchisten wonen.

De 38-jarige politieagent Epaminondas Korkonéas begon te schieten en raakte daarbij de 15-jarige Alexandros Grigoropoulus, die later overleed aan zijn verwondingen. Na de dood van de tiener braken behalve in Athene ook rellen uit in Thessaloniki en op de eilanden Kreta en Corfu.

Korkoneas werd maandag veroordeeld tot levenslang, zoals geëist door de aanklager. Het gerechtshof hield met geen enkele verzachtende omstandigheid rekening. Vassilios Saraliotis, de politieman die Korkoneas vergezelde, kreeg tien jaar wegens medeplichtigheid.

Het proces had niet plaats in Athene, maar werd verplaatst naar Amfissa, een kleine stad op een 200-tal kilometer van de hoofdstad, om aanvallen van anarchistische groeperingen te vermijden die gezworen hadden de beide beschuldigden om het leven te brengen.

Lees meer over:

Onze partners