Krim zonder stroom - Tataren verhinderen reparatiewerken

24/11/15 om 04:00 - Bijgewerkt om 10:01

Nadat explosies elektriciteitsmasten vernietigden, zit de Krim sinds het weekend grotendeels zonder stroom. Tataarse activisten, die vinden dat hun bevolkingsgroep in de Krim gediscrimineerd wordt, verhinderen herstellingswerken.

Krim zonder stroom - Tataren verhinderen reparatiewerken

Winkelen bij kaarslicht © REUTERS

In 2014, na een referendum dat door velen dubieus werd bevonden, besloot de Krim, tot dan deel van Oekraïne, zich in te lijven bij Rusland. Eis echter geen landgrens tussen de Krim en Rusland, en de Krim is voor 70 procent van zijn elektriciteitsvoorziening afhankelijk van Oekraïne.

Sinds het weekend is de toevoer van Oekraïense elektriciteit gestopt. Eerst op zaterdag en nog eens op zondag werden elektriciteitsmasten aan de Oekraïense kant van de grens opgeblazen. Dat heeft overigens ook gevolgen voor de bevoorrading van delen van Oekraïne.

De explosies (of granaatinslagen - de bevoegde Oekraïense minister liet het in het midden) zijn niet opgeëist, maar sinds de masten zijn ingestort, blokkeren Tataarse activisten de herstellingswerken, tenzij ze de elektriciteitsvoorziening van Oekraïne ten goede komen, en enkel die van Oekraïne.

Verbannen

De Tataren en de Oekraïense minderheid in de Krim hebben de explosies toegejuicht.

300.000 van de 2 miljoen inwoners van de Krim zouden Tataren zijn, en zij voelen zich het slachtoffers van 'systematische repressie' door de Russische meerderheid. Hun leiders zijn verbannen en de tv- en radio-uitzendingen van de gemeenschap zouden zijn verboden.

De Oekraïense autoriteiten lijken de actie van de Tataren te ondersteunen, en klagen ook de discriminatie binnen de Krim aan, zowel van Tataren als van Oekraïners.

De Krim zit door de explosies grotendeels in het donker, al worden essentiële diensten, zoals ziekenhuizen, met generatoren uit de nood geholpen. Vele scholen zijn gesloten. Er wordt in het gebied vaak verwarmd met elektriciteit.

Rusland dreigt met tegenacties, een handelsblokkade van Oekraïne. En Oekraïne is volgens de BBC zelf begonnen met een handelsblokkade van de Krim.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners