Krachtigste aardbeving in jaren, IJsland drukt op alarmknop

23/08/14 om 19:38 - Bijgewerkt op 24/08/14 om 14:49

Aan de IJslandse vulkaan Bardarbunga is een aardbeving met kracht 5,3 geregistreerd, de hevigste aardbeving sinds 1996, zo is vernomen bij de meteorologische dienst van het eiland.

Krachtigste aardbeving in jaren, IJsland drukt op alarmknop

© belga

Eerder dit weekend werd na een 'kleine uitbarsting' al de waarschuwing 'rood' voor de luchtvaart gegeven. Dat betekent dat significante uitstoot van as in de atmosfeer mogelijk is. 'Rood' is bovendien het hoogste van de vijf mogelijke waarschuwingsniveaus die IJsland hanteert. Ondertussen heeft de IJslandse meteorologische dienst (IMO) de waarschuwing voor het luchtverkeer opnieuw verlaagd naar het niveau 'oranje'.

Als gevolg van het gerommel onder het ijs van de vulkaan Bardarbunga, werd het luchtverkeer opgeschort in een veiligheidszone die rond de vulkaan werd ingesteld. Het verbod gold voor een gebied van 100 op 140 zeemijl, maar alle luchthavens op het eiland bleven open. Volgens Eurocontrol, de beheerder van het Europese luchtruim, waren er buiten de ingestelde veiligheidszone geen gevolgen voor de luchtvaart.

Volgens de meteorologische dienst van het eiland spuwt de vuurberg gesmolten lava uit. Een team van wetenschappers van de meteorologische dienst is aan boord van een vliegtuig van de kustwacht poolshoogte gaan nemen van de vulkanische activiteiten van de Bardarbunga. Zij hebben evenwel geen 'uiterlijke tekenen' van een vulkaanuitbarsting opgemerkt, aldus de IJslandse civiele bescherming via Twitter.

In 2010 had een uitbraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in grote delen van Europa nog dagenlang lamgelegd. Meer dan 100.000 vluchten werden toen afgelast.

(Belga/BO/TE)

Lees meer over:

Onze partners