'Kiezers Le Pen kunnen doorslag geven'

23/04/12 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

Moet Hollande extra op zijn hoede zijn voor 'comeback kid' Sarkozy? Is het uitkijken naar de FN-kiezer? Kan Hollande op extreemlinks rekenen? Drie vragen aan Knack-redacteur Hubert Van Humbeeck.

François Hollande won met een kleiner verschil van Nicolas Sarkozy dan verwacht. Moet hij extra op zijn hoede zijn voor Sarkozy, de man die de reputatie heeft sterk te kunnen terugkomen?

Hubert Van Humbeeck: De buit is zeker niet binnen voor Hollande. Sarkozy heeft al aangekondigd dat hij blijft hameren op zijn rechtse thema's, immigratie en veiligheid. Tegelijk wil hij proberen om van de tweede ronde een referendum te maken over het economische programma van Hollande. Dat is tot nog toe behoorlijk vaag gebleven. Sarkozy rekent daarvoor vooral op enkele rechtstreekse televisiedebatten om de minder ervaren Hollande weg te spelen.

Daarnaast roept hij ook op om een Union nationale te vormen tegen de Union de la gauche. Maar het lijkt wat laat om nog de president van alle Fransen te willen zijn. Hij heeft nooit de indruk gewekt dat hij dat ooit wou zijn.

Is het nu vooral uitkijken naar wat de FN-stemmer zal doen, nu Marine Le Pen onverwacht goed scoorde met 18 procent?

Hubert Van Humbeeck: De verrassing van de eerste ronde is inderdaad het resultaat van Marine Le Pen. Ze doet met bijna 18 procent beter dan haar vader ooit kon. Sarkozy rekent op haar stemmen om Hollande op 6 mei toch nog te kloppen. Of hij die krijgt, is bijlange niet zeker. Veel kiezers van het Front National maken deel uit van een bevolkingsgroep die door Sarkozy schromelijk is verwaarloosd. Mensen die hun baan verloren, hun koopkracht zagen kelderen en die weinig verwachten van de toekomst. Het leven is er voor de modale Fransman onder Sarkozy niet gemakkelijker op geworden. Er zijn peilingen die zeggen dat hij maar van 40 procent van de kiezers van Le Pen zeker kan zijn. In dat opzicht kunnen de kiezers van Le Pen de doorslag geven.

Kan Hollande meer rekenen op de extreemlinkse stem, dan Sarkozy op de extreemrechtse? Hubert Van Humbeeck: Het lijkt erop dat Hollande voor de tweede ronde op de extreemlinkse stem kan rekenen. Jean-Luc Mélenchon van het Front de Gauche riep ook al op om tegen Sarkozy te stemmen - en dus voor de kandidaat van de Parti Socialiste. Dat wil zeggen dat de volgende president van Frankrijk hoe dan ook moet rekenen op de stemmen van uiterst rechts en/of uiterst links. Maar ook dat met Le Pen en Mélenchon samen 30 procent van de Fransen voor een radicaal andere politieke weg hebben gekozen. Dat stemt toch tot nadenken. (SD)

Onze partners