Journalist die Anonymous steunde krijgt vijf jaar cel

23/01/15 om 02:18 - Bijgewerkt om 02:18

Een journalist in de Verenigde Staten, die bekendstond om zijn berichtgeving over Anonymous, een collectief van hacktivisten, is veroordeeld tot 63 maanden gevangenis.

Journalist die Anonymous steunde krijgt vijf jaar cel

© Reuterss

De journalist werd beschouwd als de informele woordvoerder van Anonymous. Het proces van de 33-jarige Barrett Brown, die in 2012 werd opgepakt, bracht veel verdedigers van de persvrijheid op de been. Brown werd aanvankelijk vervolgd voor zijn betrokkenheid bij Anonymous, maar hij pleitte uiteindelijk schuldig op enkele minder belangrijke aanklachten.

"De Verenigde Staten van de onrechtvaardigheid: Barrett Brown veroordeeld tot 63 maanden in een federale gevangenis", lanceerde de groep die de journalist op Twitter steunt, "Free Barrett Brown", na de uitspraak in Dallas. Brown moet ook 890.000 dollar betalen.

De journalist, die in het verleden schreef voor Vanity Fair en de Huffington Post, was op een bepaald moment Anonymous beginnen steunen. Hij werd vervolgd nadat hij links had gepost naar gestolen informatie van veiligheidsbedrijf Statfor Global Intelligence in 2011.

Barrett Brown betreurde dat de regering hem "bedreigt met tientallen jaren gevangenis omdat hij een link gecopy-pastet heeft die vrij beschikbaar was en die andere journalisten ook verspreid hebben zonder vervolging".

De journalist en zijn verdedigers, onder meer Reporters zonder Grenzen, vroegen dat zijn gevangenisstraf beperkt bleef tot de tijd die hij al in de cel doorbracht. Dat was 30 maanden.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners