Jongste land ter wereld op de rand van een burgeroorlog

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Twee weken geleden kenden we Zuid-Soedan nog als het jongste land ter wereld, nu lijkt het een tweede Rwanda te worden.

Hoewel het jonge Zuid-Soedan het grootste deel van de bekende Soedanese oliereserves bezit, blijft het land twee jaar na zijn ontstaan een van de armste landen van Afrika. Daarnaast dreigen etnische conflicten stilaan uit te monden in een burgeroorlog.

De Zuid-Soedanese regering, die gedomineerd wordt door de bevolkingsgroep Dinka van president Salva Kiir, strijdt sinds meer dan een week tegen de rebellen van de in juli ontslagen vicepresident Riek Machar van de etnische groep Nuer voor de controle over olierijke regio’s die verantwoordelijk zijn voor meer dan 95 procent van de economie van het land.

De gevechten ontstonden nadat president Kiir zijn voormalige vicepresident beschuldigde van een poging tot staatsgreep, wat Machar ontkent.

Massagraven

Het geweld in Zuid-Soedan eiste al honderden levens en heeft tien- tot honderdduizenden mensen op de vlucht doen slaan. VN-diplomaten ontdekten massagraven in Bentiu, in de staat Unity, en in Juba. Volgens tellingen zou het om minstens 75 lijken gaan.

De hoge commissaris voor de mensenrechten bij de Verenigde Naties, Navi Pillay, veroordeelt de voortdurende schending van de mensenrechten en de massale executies en het feit dat personen op basis van hun etnische afkomst een doelwit vormen en het slachtoffer zijn van willekeurige opsluiting. “Er heerst bij de bevolkingsgroepen Nuer en Dinka een voelbare angst dat ze gedood zullen worden vanwege hun etnische oorsprong”, aldus Pillay.

Extra blauwhelmen

Pillay roept alle politieke leiders dan ook op, of ze nu deel uitmaken van de regering of niet, om onmiddellijk maatregelen te treffen om verdere schendingen van de mensenrechten in Zuid-Soedan te voorkomen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft beslist om 5.500 extra blauwhelmen in te zetten, die de missie van de VN in Zuid-Soedan (UNMISS) moeten versterken. “De belangrijkste opdracht van de soldaten is de burgers te beschermen”, aldus de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon,

De meeste buitenlandse hulpverleners hebben sinds de uitbraak van het geweld het Afrikaanse land verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content