Jean-Marie Le Pen na schorsing: 'Beschaamd dat Marine mijn naam draagt'

04/05/15 om 21:06 - Bijgewerkt op 05/05/15 om 04:43

Jean-Marie Le Pen, de oprichter van de extreemrechtse Franse partij Front National (FN), is tijdelijk geschorst als lid van de partij. Jean-Marie gaf in de Franse media meteen tegengas. Hij had het over "verraad" en noemde zich "beschaamd dat Marine mijn naam draagt".

Jean-Marie Le Pen na schorsing: 'Beschaamd dat Marine mijn naam draagt'

Jean-Marie Le Pen, oprichter van het extreemrechtse Front National. © BELGAIMAGE

Jean-Marie Le Pen, de oprichter van de extreemrechtse partij Front National (FN), is tijdelijk geschorst als lid van de partij. Aanleiding is de ruzie tussen hem en zijn dochter Marine, die volgde op enkele provocerende uitspraken van vader Le Pen. Het partijcongres zal zich nu binnen de drie maanden moeten uitspreken over het lot van vader Le Pen, meldt L'Express.

Jean-Marie Le Pen kwam vandaag niet opdagen bij het partijbestuur. Het uitvoerend comité wilde hem nochtans ter verantwoording roepen voor zijn antisemitische uitspraken. Het partijbestuur kwam tot de conclusie dat zijn standpunten "niet bindend kunnen zijn voor de partij of zijn leden." Daarom werd hij voorlopig geschorst.

'Dat ze gauw trouwt'

Jean-Marie reageerde furieus in een telefonisch gesprek met Europe 1. Hij noemde zich het slachtoffer van een "vuurpeloton" en van "een zware misdaad". "Ik schaam me dat de voorzitster van het Front Nationaal mijn naam draagt. Ik zou trouwens willen dat ze zo snel mogelijk die post verliest". Ze kan in tussentijd alvast haar naam verliezen door zo snel mogelijk "met haar bijzit te trouwen, of met iemand anders", aldus nog Jean-Marie. "Dat klinkt hard maar je zou het van minder worden als je verraden wordt door degene aan wie je alles hebt gegeven. Ik herken geen band meer met degene die me op zulke schandalige manier verraadt." Hij zei nog te overwegen een proces tegen de partij aan te spannen.

'Mens wordt verraden door de zijnen'

Het gevoel van verraad is blijkbaar wederzijds.

Gisteren nog verkondigde huidig partijleidster Marine Le Pen, dat Jean-Marie Le Pen niet meer in naam van de partij mag spreken. "Zijn woorden zijn in tegenspraak met de partijkoers." De ruzie tussen vader en dochter escaleerde enkele weken geleden toen Jean-Marie Marine openlijk aanviel in de Franse media. "Een mens wordt vooral verraden door de zijnen", klonk het.

Begin jaren 70 was Jean-Marie Le Pen medeoprichter van de partij. Hoewel hij er in 2002 in slaagde de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen, had hij nooit echt de ambitie om door te stoten naar het hoogste bestuursniveau. Hij zag de partij eerder als een stoorzender in de Franse politiek. In 2011 nam Marine het roer over van haar vader. Zij wilde de partij een meer gematigd gezicht geven, en een bredere aanhang. (AVE/RR)

Onze partners