Japans parlementslid bruuskeert keizer met brief over Fukushima

08/11/13 om 15:43 - Bijgewerkt om 16:28

Een parlementariër veroorzaakt ophef in Japan door ongevraagd de keizer te benaderen.

Japans parlementslid bruuskeert keizer met brief over Fukushima

Taro Yamamoto overhandigt zijn brief aan keizer Akihito © REUTERS

In Japan is commotie ontstaan, toen een lid van het Hogerhuis een brief wilde afgeven aan de keizer. Dat bericht de Britse omroep BBC. Het staatshoofd heeft in Japan geen enkele politieke macht en er rust bovendien een taboe op fysiek contact met hem.

Het optreden van parlementslid en ex-acteur Taro Yamamoto tijdens het jaarlijkse tuinfeest op het paleis in Tokio deed bij veel genodigden de wenkbrauwen fronsen. Hij overhandigde er een brief aan keizer Akihito, waarin hij de omvang schetste van de kernramp in Fukushima. De brief werd vlug onderschept door een kamerheer van de keizer.

Het hele voorval werd uitgezonden op televisie en baarde veel opzien in Japan, waar het volgens de etiquette geen pas geeft om leden van het keizerlijk huis te benaderen. Het Paleis liet achteraf weten het incident te betreuren. Yamamoto is voortaan ook niet meer welkom aan het hof bij officiële aangelegenheden.

Goddelijke status

Behalve tegen de etiquette druisen de handelingen van het parlementslid ook in tegen de Japanse grondwet. Het staatshoofd mag zich in Japan niet mengen in het politieke debat. Het optreden van Yamamoto kwam hem daarom op een duchtige schrobbering te staan in het Japanse Hogerhuis.

De stunt kan bovendien op weinig bijval rekenen bij de publieke opinie. Hoewel de vader van keizer Akihito na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen werd gedwongen om afstand te doen van zijn goddelijke status, beschouwen veel gewone Japanners hun monarch nog steeds als een god. (YD)

Lees meer over:

Onze partners