Japan: dodental overstijgt dat van Kobe

18/03/11 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

In een televisietoespraak heeft premier Naoto Kan verzekerd dat Japan zich opnieuw zal heropbouwen.

Japan: dodental overstijgt dat van Kobe

© EPA

De Japanse politie heeft vrijdag gemeld dat het dodental van de zware aardbeving en tsunami van 11 maart is opgelopen tot meer dan 6.900. De balans is daarmee zwaarder dan de aardbeving die in 1995 Kobe trof en aan 6.434 mensen het leven kostte.

Vrijdagochtend om 6.46u Belgische tijd is een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de ramp van exact een week geleden te herdenken.

In een televisietoespraak heeft premier Naoto Kan verzekerd dat Japan zich opnieuw zal heropbouwen en dat de staat de controle zal overnemen over de situatie in de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima.

"Wij vertoeven in een situatie die ons volk op de proef stelt," zei Kan. "Japan heeft zich miraculeus heropgebouwd na de oorlog. Met vereende krachten zullen we het land opnieuw heropbouwen. Japan zal deze tragedie te boven komen."

Alarmniveau verhoogd

De Japanse nucleaire autoriteiten hebben intussen het alarmniveau voor de ramp in Fukushima verhoogd van 4 naar 5 op de 7 categorieën tellende internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Het Franse Autorité de Sûreté Nucleaire (ASN) zei eerder dat Fukushima zelfs in categorie 6 thuishoort. Tsjernobyl (1986) valt in categorie 7.

Technici proberen al dagen met man en macht om de beschadigde reactoren van Fukushima te koelen. Er wordt ook geprobeerd om de elektriciteitstoevoer naar de kerncentrale te herstellen. De centrale opnieuw van stroom voorzien is een noodzakelijke voorwaarde om de koelsystemen te kunnen herstellen.

Straling

Volgens Japanse wetenschappers is het begraven van de beschadigde kernreactor onder zand en beton, zoals in Tsjernobyl in 1986, een laatste redmiddel tegen het vrijkomen van een catastrofale hoeveelheid straling.

Intussen stellen de autoriteiten alles in het werk om de bevolking gerust te stellen dat het risico op radioactieve straling zo goed als onbestaande is buiten de zone van 30 kilometer rond de kerncentrale. Vanaf vrijdagavond zal het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) ook in Tokio het stralingsniveau meten om de bezorgdheid bij de bevolking weg te nemen, zo kondigde IAEA-directeur-generaal Yukiya Amano aan.

(KVDA/TE)

Lees meer over:

Onze partners