"Israël denkt aan versoepeling blokkade Gaza"

04/06/10 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu overweegt om de blokkade van de Gazastrook te versoepelen. Dat melden Israëlische media.

"Israël denkt aan versoepeling blokkade Gaza"

© Belga

Volgens de openbare omroep denkt Netanyahu eraan om schepen met goederen toe te laten tot de Gazastrook, op voorwaarde dat ze eerst door Israël worden gecontroleerd.

Privézender Channel 10 meldde dat de premier internationale hulp wil inroepen om de schepen te controleren.

Raid

Israël staat onder internationale druk na de dodelijke aanval op een scheepskonvooi met humanitaire hulp voor Gaza. De pro-Palestijnse activisten aan boord van de schepen wilden de Israëlische blokkade doorbreken. Bij de militaire interventie van Israël vielen negen doden.

Wereldwijd, onder meer door de Verenigde Naties, werd de voorbije dagen opgeroepen om de blokkade van de Gazastrook onmiddellijk op te heffen. Israël controleert de toegang tot de Gazastrook sinds de radicale Palestijnse Hamasbeweging er in 2007 de macht greep.

Nieuwe poging

Intussen is het Ierse cargoschip Rachel Corrie nog steeds op weg naar Gaza met hulpgoederen. Het schip zou vrijdag of in het weekend op zijn bestemming bereiken.

Waar het zich momenteel bevindt, is onduidelijk. Volgens de organisatoren van de missie is er sinds afgelopen nacht geen contact meer met het schip.

Lees meer over:

Onze partners